De ce e important Egiptul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă regimul Mubarak se prăbuşeşte, unda de şoc va afecta, practic, fiecare jucător important din regiune şi fiecare problemă-cheie.

Dacă tulburările din Egipt se transformă într-o revoluţie, implicaţiile pentru lumea arabă – şi pentru politica occidentală în Orientul Mijlociu – vor fi imense. Egiptul este cel mai populat stat arab, poate da tonul politicii arabe faţă de Israel, de Iran, sau în continua căutare pentru consensul arab în problemele importante.

Dacă se va crea un vid de putere, cine-l va umple?

Şi, marea necunoscută care nelinişteşte cel mai mult liderii occidentali - ar putea Frăţia Musulmană, mişcarea islamistă de opoziţie a ţării, să exploateze protestele pentru a veni la putere? Situaţia e volatilă. Noi lideri - naţionalişti sau islamişti, civili sau militari - ar putea ieşi la suprafaţă dacă ţara se scufundă în haos.

Dacă regimul Mubarak se prăbuşeşte, unda de şoc va afecta, practic, fiecare jucător important din regiune şi fiecare problemă-cheie. Pentru autocraţii arabi ar fi semn rău, mai rău decât căderea regimului Ben Ali din Tunisia. Pentru protestatarii arabi ar fi o mare încurajare, alimentând ideea că regiunea a intrat într-o nouă eră de „putere a poporului".

Căderea lui Mubarak ar da o lovitură Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, şi aşa fragil. O schimbare de regim i-ar alarma pe liderii israelieni şi ar adânci sentimentul de asediu în rândul populaţiei Israelului. Ar afecta şi încrederea investitorilor, la nivel regional şi chiar global, dacă creşte preţul petrolului.

Ar crea mari dileme pentru liderii politici occidentali, care favorizau reforma politică treptată în regiune, de teamă că alternativa poate fi pierderea stabilităţii şi dezvoltarea extremismului. Acum, liderii şi cetăţenii arabi sunt „lipiţi" de televizore, computere şi telefoane mobile ca să afle cum decurg lucrurile. Va dura ceva până se împrăştie fumul şi gazele lacrimogene şi începe să se vadă noua faţă a acestei regiuni tumultoase.

Roger Hardy este analist în problemele Orientului Mijlociu la Centrul Woodrow Wilson, din Washington DC. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite