David Cameron şi-a încheiat vizita în India la locul unui masacru comis de trupele coloniale britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Cameron a respectat tradiţiile locale: a purtat o eşarfă albastră şi a mers desculţ.  FOTO: AFP
David Cameron a respectat tradiţiile locale: a purtat o eşarfă albastră şi a mers desculţ.  FOTO: AFP

Premierul britanic David Cameron a vizitat luni oraşul Amritsar din statul indian Punjab, la sfârşitul unei vizite în India. Oficialul a exprimat în mod oficial scuzele Marii Britanii pentru masacrul de la Amritsar din 1919, când coloniştii britanici au omorât aproape 400 de civili sikni.

Prim-ministrul  a vizitat un monument ridicat în memoria victimelor, amplasat în grădinile Jallianwala Bagh, a depus o coroană de flori şi a semnat într-o carte de aducere aminte, relatează publicaţia britanică „The Telegraph”.

La vremea la care a avut loc tragicul eveniment, ministrul Apărării  era Winston Churchill. Trupele britanice au deschis focul asupra civililor care protestau faţă de legile severe impuse în Punjab de autorităţile coloniale britanice.

Cameron a făcut o scurtă oprire pentru a-şi exprima scuzele în numele poporului britanic. „A fost un eveniment condamnabil în istoria Marii Britanii. Nu trebuie să uităm niciodată ce s-a întâmplat”, a declarat în scris Cameron.

Sunil Kapoor, liderul Fundaţiei de Luptă pentru Libertate, al cărui străbunic a fost ucis în masacrul de la 1919, a spus că a fost mulţumit de cuvintele lui Cameron, însă l-a criticat pentru că nu a făcut o vizită şi la familiile indienilor ucişi. „Aşteptăm dreptatea de 94 de ani.

Cu toate acestea, Sukumar Mukherjee, administratorul memorialului şi nepotul unui supravieţuitor al masacrului, este de părere că premierul britanic a acţionat într-un mod potrivit. „A sosit aici, şi-a depus omagiul. Este mai mult decât o scuză.”

Memorialul de la Jallianwala Bagh este în apropierea Templului de Aur, cel mai sacru loc din Sikhdom. Înainte de memorial, Cameron a vizitat templul, devenind primul premier britanic care a vizitat cel mai sfânt loc din Punjab.

Tot luni, Cameron a luat o pauză în programul oficial planificat în India şi a jucat cricket cu elevii unei şcoli din Mumbai, într-un parc local.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite