Criza ucraineană. Turcia cere Rusiei să renunţe la revendicările sale unilaterale şi să adopte o abordare mai constructivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Turcia a îndemnat luni Rusia să-şi abandoneze revendicările „unilaterale” şi să adopte o abordare mai constructivă pentru a ieşi din impasul cu puterile occidentale şi NATO cu privire la Ucraina, relatează AFP, potrivit news.ro.

„Pentru ca o propunere să fie acceptată, ea trebuie să fie acceptabilă pentru ambele părţi”, a subliniat ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu, în contextul în care Consiliul NATO-Rusia - o instanţă de consultare creată în 2002 - s-ar putea reuni la 12 ianuarie.

Rusia şi NATO „trebuie să vină la masă cu propuneri pe care să le poată accepta ambele părţi. O abordare unilaterală şi constrângătoare nu va fi acceptabilă, indiferent de la care parte provine”, a avertizat Mevlüt Cavusoglu, apreciind că problema ucraineană nu este „unilaterală”.

Rusia a prezentat public, la 17 decembrie, două proiecte de tratat menite să limiteze influenţa Statelor Unite şi NATO în vecinătatea sa. Acest proiecte survin în contextul în care Rusia este acuzată de pregătirea unei ofensive împotriva Ucrainei, o ţară vecină cu care se află în conflict din 2014.

Cele două texte prezentate - unul cu privire la NATO, celălalt cu privire la Statele Unite - prevăd interzicerea extinderii Alianţei Nord-Atlantice militare occidentale şi înfiinţării de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

Uniunea Europeană (UE) şi NATO şi-au reafirmat joi susţinerea faţă de Ucraina.

Alianţa Nord-Atlantică denunţă neîncetat, de şapte ani încoace, anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi cere respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, pusă la încercare de un război cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova în Donbas (est).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite