Crimele rebelilor, ascunse sub preş
0Occidentul cere noilor autorităţi să investigheze crimele comise de insurgenţi. Acestea, în schimb, şterg urmele abuzurilor.
De la moartea lui Muammar Gaddafi, principalele imagini care vin din Libia sunt de bucurie. Libienii se bucură că au scăpat de dictator, indiferent cât de controversată a fost execuţia acestuia. Gaddafi a fost îngropat într-un loc secret în deşert. Dar ONG-urile au descoperit, zilele trecute, la Sirt, ultimul bastion al dictatorului, o realitate sumbră, ce a şocat lumea civilizată. În centrul oraşului au dat peste 60 de cadavre în apropierea unui hotel pustiu, şi asupra cărora se vedeau urme de violenţe.
Cele mai multe cadavre erau acoperite, dar ici şi colo apărea câte un braţ în ghips, un picior sau un cap bandajate, scriu ziariştii străini care se aflau la faţa locului. Totuşi, aceşti oameni nu au murit din cauza rănilor. În partea din spate a capului aveau o gaură imensă, semn că au fost împuşcaţi. Victimele nu erau revoluţionari, ci membri ai trupelor lui Gaddafi. Între timp, cadavrele au fost ridicate, dar forţele anti-Gaddafi nu au reuşit să şteargă toate urmele. Mai găseşti dovezi, cum ar fi sforile cu care au fost legate victimele ori bandaje pline de sânge, scrie „The New York Times".
Human Rights Watch cere oprirea crimelor
Potrivit lui Peter Bouckaert, de la organizaţia Human Rights Watch, patru dintre morţi au fost identificaţi, între aceştia şi ministrul Transporturilor în regimul Gaddafi, care se ocupa de securitate. „Probabil că ei au fost capturaţi şi executaţi de către revoluţionari", spune Bouckaert. Pe pereţii hotelului este scris numele brigăzilor revoluţionare care se fac probabil vinovate de cel mai mare masacru în rândul loialiştilor fostului dictator libian. Human Rights Watch (HRW) a explicat că descoperirea lugubră de la Sirt face parte dintr-o serie de crime, jafuri şi alte abuzuri comise de luptătorii anti-Gaddafi, „care consideră că sunt deasupra legii". HRW a cerut noilor autorităţi libiene să ţină în frâu grupările înarmate.
Silvio Berlusconi îi săruta mâna „amicului“ Muammar Gaddafi, în 2010
Anchetă cu jumătate de gură
Luni, la presiunea Occidentului, Mustafa Abdel-Jalil, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie, a anunţat formarea unei comisii de anchetă privind circumstanţele morţii lui Gaddafi. Totuşi, declaraţiile lui Jalil, cum că nu este sigur că rebelii l-ar fi ucis pe colonel, arată că nu vor fi traşi la răspundere, notează publicaţia. Ca şi în multe alte cazuri anterioare, în timpul revoltei anti-Gaddafi, când rebelii au fost suspectaţi de abuzuri sau de asasinate extrajudiciare, liderii nu sunt în stare să ia măsuri, deoarece se confruntă cu un echilibru delicat în încercarea de a-şi consolida legitimitatea şi puterea. În plus, ei nu au reuşit să stabilească un lanţ de comandă între miliţiile armate, în ciuda încercărilor repetate de a forma o armată naţională.
Într-o înregistrare postată pe Facebook, un tânăr rebel libian susţine că el este cel care care l-a împuşcat mortal pe Gaddafi, întrucât nu putea suporta să îl ştie în viaţă. „Am pus mâna pe el toţi. L-am lovit în faţă. Câţiva revoluţionari au vrut să îl ducă mai departe şi atunci l-am împuşcat, de două ori, în cap şi în piept", scrie tânărul Senad el Sadek el Ureybi. Pentru a dovedi autenticitatea înregistrării, rebelul flutură prin faţa camerei de înregistrare cămaşa însângerată a dictatorului şi inelul pe care i l-ar fi scos de pe deget după ce l-ar fi ucis.
Explozie suspectă
Luni seară, alt eveniment tragic suspect a avut loc la Sirt. Mai mult de 100 de persoane au murit în urma exploziei unui depozit de carburant. Alte cel puţin 50 de persoane au fost rănite în urma exploziei, a precizat comandantul Leith Mohamed. Explozia s-a produs în timp ce zeci de persoane stăteau la coadă pentru a-şi alimenta maşinile. După moartea dictatorului, ies la iveală şi tot felul de amănunte stânjenitoare pentru liderii europeni.
Senad el Sadek el Ureybi, rebelul care susţine că l-a ucis pe Gaddafi Foto: afp
Corespondenţa lui Gaddafi
Fostul lider libian i-a scris la 5 august „prietenului" său Silvio Berlusconi, premierul italian, pentru a-i cere „să oprească bombardamentele care îi ucid pe fraţii libieni şi pe copii", potrivit unei scrisori publicate pe site-ul revistei „Paris Match".„Dragă Silvio (...), am fost surprins de atitudinea unui prieten cu care am încheiat un tratat de prietenie favorabil popoarelor noastre. Speram din partea ta cel puţin să te interesezi de fapte şi să încerci o mediere înainte de a sprijini acest război", a scris colonelul Gaddafi. Această scrisoare a fost trimisă la începutul lui august la Roma autorităţilor italiene de un cuplu de prieteni italieni ai lui Muammar Gaddafi, care conduc o agenţie de hostess în Italia.
O misivă linguşitoare trimisă de Prinţul Charles al Marii Britanii colonelului Gaddafi a fost descoperită, de asemenea, într-unul din palatele dictatorului din Libia. Adresându-se dictatorului cu „Excelenţa Voastră", moştenitorul tronului britanic se pronunţa pentru legături mai strânse între cele două state. Scrisoarea Prinţului Charles este datată 7 iunie 2007 şi a fost găsită într-un palat al lui Saif al-Islam, unul din fiii lui Gaddafi.
"Probabil că ei au fost capturaţi şi executaţi de către revoluţionari.''
Peter Bouckaert membru HRW