Coreea de Nord: soţia lui Kim Jong-un nu a mai apărut în public de peste 7 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima doamnă a Coreei de Nord, Ri Sol-Ju, nu a mai apărut în public de peste şapte luni, provocând speculaţii despre moartea ei sau separarea de dictatorul coreean Kim Jong-un, relatează „International Business Times” .

Soţia liderului nord-coreean a apărut ultima dată în public pe 28 martie, făcând un tur al unui district comercial nou din capitala Phenian. Administraţia nord-coreeană nu a făcut vreun anunţ oficial în acest timp privind-o pe Ri, conform observatorilor care monitorizează cea mai auto-izolată ţară din lume.

Înainte de dispariţie, soţia lui Kim Jong-un obişnuia să apară în public cel puţin o dată la fiecare două luni, alături de soţul ei sau participând la evenimente publice.

Printre motivele vehiculate ale dispariţiei neanunţate se numără o sarcină, divorţul de liderul nord-coreean sau căderea în dizgraţie faţă de sora acestuia din urmă, Kim Yo-Jong.

Kim Yo-Jong a devenit în ultimul timp una dintre cele mai influente prezenţe în conducerea ţării, fiind acum preşedintele Departamentului de Propagandă şi Agitaţie al Coreei de Nord, principalul organism care produce şi distribuie propagandă menită spre a legitima regimul ţării şi a menţine cultul personalităţii lui Kim Jong-un.

Un observator al regimului nord-coreean a declarat agenţiei de presă sud-coreene Yonhap că „zvonurile din interiorul ţării indică o dispariţie a lui Ri în urma unei verificări a activităţilor sale de către Kim Yo Jong”.

Un analist al regimului nord-coreean de la Universitatea Waseda din Tokio, Toshimitsu Shigemura, a declarat pentru „The Telegraph” că au existat mai multe relatări în decursul acestui an despre instabilitate la Phenian, şi chiar de tentative de lovitură de stat ale armatei nord-coreene împotriva lui Kim Jong-un, eşuate şi muşamalizate de către regim. Un astfel de scenariu ar putea indica faptul că prima doamnă a Coreei de Nord este ţinută sub pază strictă.

Nicio sursă oficială externă nu a vehiculat asupra vreunei tentative de lovitură de stat împotriva lui Kim Jong-un, o acţiune cu o probabilitate mică de a deveni publică dacă eşuează, din cauza izolării dictate de regimul de la Phenian.

În 2012, Ri a dispărut în mod similar la scurt timp după ce a fost prezentată ca soţia lui Kim Jong-un. În martie 2013, fostul baschetbalist american Dennis Rodman, unul dintre puţinii străini aflaţi în relaţii amicale cu liderul nord-coreean, a dezvăluit că Ri a dat naştere unei fetiţe, adăugând că medicii nord-coreeni ar fi făcut naşterea prin cezariană pentru ca primul copil al cuplului să fie născut în 2012 – an care marca aniversarea de 100 de ani de la naşterea primului lider comunist al Coreei de Nord, Kim Il-Sung.

Puţine lucruri sunt cunoscute despre soţia lui Kim Jong-un; observatorii regimului nord-coreean speculează că are între 26 şi 31 de ani, şi că numele ei ar putea fi un pseudonim. Apariţiile lui Ri în public erau marcate şi datorită vestimentaţiei, ea preferând articole vestimentare şi genţi de firmă de la designeri de modă cunoscuţi pe plan mondial, aproape imposibil de procurat în Coreea de Nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite