Coreea de Nord: Ambasadorii apropiaţi lui Jang, rechemaţi în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul nord-coreean în Suedia, Pak Kwang-chol, a fost rechemat din post, fiind un apropiat al lui Jang Song-thaek, unchiul dictatorului de la Phenian, executat în urmă cu două săptămâni, relatează agenţiile internaţionale de presă. Pak Kwang-chol este al doilea ambasador rechemat în ţară de la epurarea politică şi fizică a lui Jang, cândva al doilea om în stat, după liderul de la Phenian.

Oficialul nord-coreean a fost văzut revenind în Coreea de Nord după o escală la Beijing, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, care citează surse diplomatice.

Ambasadorul şi soţia sa erau escortaţi de către agenţi nord-coreeni, care i-au urcat la bordul unui avion cu destinaţia Phenian, la Beijing, adaugă agenţia.

Ambasadorul Coreei de Nord în Malaezia, Jang Yong-chol, un membru al familiei lui Jang Song-thaek, a fost de asemenea rechemat din post.

Observatorii străini avertizaseră anterior cu privire la apariţia unui val de epurări care vizează familia lui Jang, dar şi apropiaţii săi politici.

Jang Song-thaek, unchiul prin alianţă al lui Kim Jong-un, căruia i-a fost mentor în primele luni la conducerea ţării, a fost arestat, judecat sumar şi executat la jumătatea lui decembrie.

Execuţia lui Jang Song-thaek a fost considerată cea mai notabilă acţiune politică din Coreea de Nord de la instalarea la putere a lui Kim Jong-un la sfârşitul lui 2011 şi a tras un semnal de alarmă referitor la acţiunile impulsive ale tânărului dictator. 

Unchiul lui Kim Jong-un, numit „ticălos ordinar de trei ori blestemat”. De ce foloseşte Coreea de Nord insulte grave?

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, executat joi după ce a fost acuzat de „înaltă trădare”, a fost numit de puterea de la Phenian „ticălos ordinar”, potrivit comunicatului oficial emis de agenţia de stat. Comunitatea internaţională a observat predilecţia Phenianului de a folosi declaraţii extrem de ofensatoare faţă de cei căzuţi în dizgraţie, iar o serie de analişti a analizat motivele acestui limbaj oficial presărat cu insulte.

De ce şi-a eliminat Kim Jong Un propriul unchi din viaţa politică

Episodul catalogat drept cea mai dramatică epurare publică din istoria Coreei de Nord, televiziunea de stat a Phenianului a oferit luni imagini cu înlăturarea Jang Song-Thaek unchiul liderului Kim Jong Un din viaţa politică, după ce a fost săltat chiar în mijlocul unei şedinţe guvernamentale.

Ce pregăteşte Kim Jong-Un: o staţiune montană de lux, în timp ce poporul moare de foame

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a vizitat la sfârşitul acestei săptămâni locul unei viitoare staţiuni montane turistice pentru a verifica progresele până la finalizarea lucrărilor de construcţie, la doar câteva zile după ce unchiul lui a fost executat. Kim Jong-Un şi-a lăudat proiectul asemănându-l cu staţiunile de schi „de primă clasă” din lume.

FOTO Coreea de Nord comemorează moartea lui Kim Jong-il pe fondul tensiunilor de epurare politică

Coreea de Nord marcheaza marţi împlinirea a doi ani de la moartea liderului Kim Jong-il, o comemorare tensionată în contextul în care săptămâna trecută unchiul actualului lider al Phenianului a fost condamnat la moarte, scrie BBC.

Cinci lecţii sângeroase ale istoriei pe care Kim Jong-un a dovedit că le-a învăţat

Coreea de Nord a şocat întreaga lume odată cu execuţia uneia dintre cele mai puternice figuri politice din ţară, Chang Song-thaek, unchiul liderului Kim Jong-un.

Coreea de Nord: unchiul liderului Kim Jong-un a fost executat

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul său, destituit recent din funcţiile de conducere, a fost executat, joi, după ce în aceeaşi zi a fost condamnat la moarte de către un tribunal militar, a informat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, potrivit BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite