Coreea de Nord a lansat încă două rachete balistice. Tensiunile dintre Phenian și Seul, în creștere

0
Publicat:

Coreea de Nord a lansat luni, 24 iulie, alte două rachete balistică în mare, de pe coasta de est a peninsulei coreene, potrivit statul-major sud-coreean.

Coreea de Nord continuă să lanseze rachete balistice FOTO arhivă Adevărul
Coreea de Nord continuă să lanseze rachete balistice FOTO arhivă Adevărul

O lansare a fost semnalată şi de Ministerul japonez al Apărării, care spune că ar putea fi vorba de o rachetă balistică.

Presa niponă a relatat însă despre mai multe lansări, citând o sursă guvernamentală de la Tokyo.

Tensiunile în peninsula coreeană sunt în creștere. Coreea de Sud şi Statele Unite iau măsuri pentru sporirea capacităţii de luptă, prin desfăşurarea unor active militare strategice, ca reacţie la programul de înarmare nord-coreean.

Phenianul a reacţionat vehement la prezenţa unui submarin american înarmat cu rachete nucleare într-un port sud-coreean, susţinând că evenimentul fără precedent după 1980 ar putea îndeplini criteriile pentru utilizarea armamentului nuclear al Coreei de Nord.

Luni, 24 iulie, în Coreea de Sud a sosit încă un submarin nuclear al Statelor Unite, la o bază navală din insula Jeju, pentru a încărca echipamente militare în timpul unei misiuni operaţionale despre care nu s-au dat detalii.

Coreea de Nord a lansat la sfârşitul săptămânii trecute mai multe rachete de croazieră în mare de pe coasta de vest. 

Potrivit sursei citate, tirurile au avut loc în jurul orei locale 04:00 (19:00 GMT vineri) şi survin la trei zile după lansarea a două rachete balistice, de data aceasta în Marea Japoniei, pe coasta de est, relatează Agerpres.

„Serviciile de informaţii sud-coreene şi americane analizează lansările în timp ce urmăresc semnele de activităţi suplimentare”, a adăugat armata sud-coreeană.

Acest nou test militar survine, de asemenea, la două zile după ce Phenianul a declarat că escala în Coreea de Sud a unui submarin nuclear american se poate "încadra în condiţiile de utilizare" a propriilor sale arme atomice.

Seulul a răspuns la aceste ameninţări a doua zi, reafirmând că orice atac de acest tip ar declanşa o ripostă care ar duce la „sfârşitul” regimului liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Liderul nord-coreean a descris în 2022 drept „ireversibil” statutul de putere nucleară al ţării sale şi a cerut întărirea arsenalului acesteia, în special în ceea ce priveşte armele nucleare tactice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite