Copiii califatului – armata Statului Islamic folosită pentru atacuri sinucigaşe şi transfuzii de sânge pentru militanţi răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul Islamic îşi construieşte o armată de copii-soldaţi, iar Occidentul s-ar putea lupta cu ei timp de multe generaţii de acum încolo, scrie „Foreign Policy“ într-o analiză a organizaţiei teroriste.

Ei stau în primul rând la decapitările şi crucificările ţinute în Raqqa, oraşul sirian cucerit de Statul Islamic (SI). Ei sunt cei al căror sânge este folosit pentru transfuziile luptătorilor Statului Islamic răniţi. Ei sunt plătiţi să-i informeze pe cei neloiali sau care vorbesc împotriva organizaţiei despre ce pot păţi dacă vor continua. Ei sunt cei antrenaţi să devină sinucigaşi cu bombe ataşate de piept. Ei sunt copii, uneori nu cu mult mai mari de şase ani, şi sunt transformaţi de Statul Islamic în soldaţii viitorului.

Copii-soldaţi vor purta războaiele de mâine

Statul Islamic a pus la punct un sistem foarte bine organizat şi cu scopuri bine stabilite pentru viitor, recrutând copii, îndoctrinându-i cu ideile extremiste şi apoi învăţându-i tehnici rudimentare de luptă. Militanţii SI se pregătesc pentru un război îndelungat împotriva Occidentului, existând speranţa că tinerii războinici antrenaţi azi, vor continua să lupte şi mâine.

Deşi nu se ştie exact câţi copii sunt implicaţi în antrenamentele SI, poveştile refugiaţilor şi dovezile strânse de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), de grupurile pentru drepturile omului şi de jurnalişti sugerează că îndoctrinarea şi antrenamentul militar al copiilor sunt foarte răspândite, scrie „Foreign Policy“.

Copiii-soldaţi nu sunt o noutate într-un război. Zeci de armate şi miliţii africane folosesc băieţi ca luptători, în parte pentru că cercetările au arătat că micuţii nu au o moralitate bine întipărită şi pot fi uşor de convins să comită acte de cruzime şi violenţe.

Tinerii luptători ai SI pot reprezenta însă o ameninţarea pe termen lung mult mai gravă, deoarece sunt ţinuţi departe de şcolile normale şi sunt îndoctrinaţi cu o „dietă“ bine stabilită de propagandă islamistă menită să dezumanizeze şi să-i convingă cât de nobil este să lupte şi să moară pentru credinţa lor.

Statul Islamic refuză, în mod special, educaţia pentru oamenii care sunt în teritoriul aflat sub controlul lor, şi nu doar asta, pur şi simplu îi spală pe creier. Militanţii realizează abuzuri asupra copiilor la scară industrială. Brutalizează şi dezumanizează populaţia tânără. Acest lucru va conduce la o problemă ce se va întinde pe mai multe generaţii“, explică generalul H.R. McMaster, a cărui sarcină este să-şi imagineze diverse ameninţări viitoare şi să plănuiască acţiunile ale armatei americane.

„Un program de recrutare la scară largă“

Ivan Simonovic, asistentul secretarului-general ONU pentru drepturile omului, s-a întors recent dintr-o vizită în Irak, unde a intervievat refugiaţi din Bagdad, Dohuk şi Irbil. El spune că „există un program de recrutare la scară largă de mare succes“. Luptătorii farmecă tinerii şi s-au dovedit adevăraţi maeştri în „manipularea tinerilor şi copiilor“, spune Simonovic în faţa unui mic grup de reporteri din ONU.

SI proiectează o imagine a victoriei şi promit că cei care mor în luptă vor ajunge direct în rai. „Ce m-a frapat a fost să mă întâlnesc cu mame care mi-au mărturisit că nu ştiu ce să facă. «Fiii noştri se înrolează şi noi nu-i putem opri», spun ele“, adaugă Simonovic.

Băieţii recruţi învaţă cum să decapiteze oamenii, exersând pe păpuşi

În primele linii din Irak şi Siria, băieţii care se alătură SI, sau care sunt răpiţi de militanţi, sunt trimişi în diverse tabere de instrucţie sau religioase, depinzând de ce vârstă au. În tabere, ei sunt învăţaţi totul: de la interpretarea Statului Islamic a legii Sharia, până la cum să mânuiască o armă. Sunt chiar antrenaţi cum să decapiteze un om şi li se oferă păpuşi pe care să practice tehnicile, raportează „Syria Deeply“, un site dedicat evenimentelor războiului civil sirian.

Copiii sunt trimişi şi la război, unde sunt folosiţi ca scuturi umane în primele linii, dar şi pentru a oferi transfuzii de sânge pentru soldaţii SI, potrivit lui Shelly Whitman, directorul executiv al „Romeo Dallaire Child Soldiers Initiative“, o organizaţie dedicată eradicării folosirii copiilor pe post de soldaţi.

Martorii oculari din oraşele irakiene Mosul şi Tal Afar au mărturisit pentru investigatorii ONU că au văzut copii mici înarmaţi cu arme pe care abia le puteau duce şi îmbrăcaţi în uniforme ale SI, conducând patrule prin oraş sau chiar arestând localnici.

Experţii în drepturile omului de la ONU „au primit rapoarte de confirmare privind copii de 12-13 ani care urmează antrenament militar organizat de SI în Mosul“, se arată într-un raport al ONU.

Adolescenţi antrenaţi în Raqqa pentru a lupta în Kobane

Abu Ibrahim Raqqawi, pseudonimul unui tânăr de 22 de ani care a locuit în Siria până în urmă cu o lună, documentează viaţa din oraşul Raqqa, unde a crescut. Pe lângă el şi alţi trei care au părăsit Siria, mai există alte 12 persoane încă în oraş care contribuie cu fotografii şi informaţii despre ceea ce se petrece acolo. El a mărturisit pentru „Foreign Policy“ că SI a intensificat programul de recrutare, stabilind un nou centru de antrenament pentru băieţi unde sunt învăţaţi tehnici de luptă.

Raqqawi spune că tinerii din Raqqa sunt antrenaţi rapid şi apoi trimişi să lupte în Kobane, oraş sirian aflat la graniţa cu Turcia unde SI duce lupte crâncene cu kurzii. SUA şi aliaţii lor au condus peste 135 de raiduri aeriene împotriva SI din Kobane şi din apropierea lui, omorând sute de militanţi.

În Raqqa, unde sărăcia este foarte răspândită după peste trei ani de război civil, gruparea îi convinge deseori pe părinţi să-şi trimită copiii în taberele de antrenament în schimbul banilor, explică Raqqawi. Câteodată, SI abordează direct copiii prin şedinţe publice de recrutare în care le oferă bani copiilor pentru a participa la educaţia oferită de SI. Cu toate şcolile închise în Raqqa, copiii nu prea au de ales, spune Raqqawi.

Există câteva binecunoscute centre de antrenament în provincia Raqqa, inclusiv Tabăra Al-Zarqawi, Tabăra Osama bin Laden, sau Tabăra Al-Sherkrak. Raqqawi estimează că în Tabăra Al-Sharea sunt între 250 şi 300 de copii sub 16 ani. 

În Irak, băieţii Yazidi răpiţi sunt antrenaţi să devină jihadişti

Când există o bătălie importantă, cum este cea din Kobane, antrenamentele se intensifică. În Irak există dovezi substanţiale că tinerii sunt forţaţi să urmeze antrenament militar. Fred Abrahams, consilier special la Human Rights Watch (HRW), a intervievat membri ai minorităţii religioase Yazidi din Irak care au scăpat de SI. Ei au mărturisit că luptătorii SI iau băieţi de la familiile lor pentru antrenament militar sau religios.

Un bărbat Yazidi care a scăpat de SI spune că a văzut cum militanţii separau băieţii de 14 ani de cei de 8-12 ani la o bază militară pe care SI o cucerise în Sinjar. Copiii au fost luaţi şi puşi să înveţe cum să devină jihadişti.

„Generaţia califatului“

Noi credem că această generaţie de copii este generaţia califatului. Cu voia Domnului, această generaţie va lupta cu infidelii şi cu apostaţii, americanii şi aliaţii lor“, declara un militant SI pentru „Vice News“, care vara aceasta a reuşit să obţină acces special în interiorul SI şi să realizeze un documentar în cinci părţi.

Filmul arată un băiat de nouă ani care spune că se îndreaptă către o tabără de instrucţie pentru a învăţa cum să folosească un Kalashnikov. Un purtător de cuvânt al SI a declarat pentru jurnaliştii Vice că cei sub 15 ani se duc în tabăra Sharia pentru a învăţa despre religie, dar cei peste 16 ani se duc la taberele de instrucţie militară.

Propaganda SI se foloseşte de copii pentru a convinge

Influenţa SI cu ajutorul reţelelor sociale convinge oameni de peste tot din lume să se ducă în Irak şi Siria pentru a se alătura grupării. Parte din eforturile SI implică şi folosirea copiilor ca instrumente propagandistice, prin imagini în care apar îmbrăcaţi în uniforme SI, mărşăluind pe lângă militanţi cu experienţă.

La jumătatea lunii august, SI a intrat într-un spital de cancer din Mosul şi a forţat cel puţin doi copii bolnavi să ţină steagul militanţilor, fotografiindu-i. Pozele au fost postate apoi pe internet - raport ONU.

Recrutarea online a SI s-a dovedit un mare succes, atrăgând peste 3.000 de europeni. FBI spune că aproximativ 12 americani luptă alături de grupare, dar recunoaşte că ar putea fi vorba de mult mai mulţi.

Trei fete din SUA, eleve de liceu din Colorado, au fost prinse săptămâna trecută în Frankfurt, Germania, ele încercând, aparent, să se alătura SI din Siria. Rapoartele specifică faptul că ar fi fost radicalizate online. 

O întreagă generaţie traumatizată

Filmul realizat de „Vice News“ arată un belgian care a călătorit în Raqqa împreună cu fiul lui de 6-7 ani. Tatăl îi spunea fiului său să mărturisească în faţa camerei că el aparţine de SI şi nu este din Belgia, iar apoi îl întreabă pe copil dacă vrea să fie jihadist sau sinucigaş cu bombă. Răspunsul copilului este „jihadist“.

În Siria şi Irak, copii nu sunt doar radicalizaţi, ci şi expuşi la niveluri extreme de violenţă, zilnic. Raqqawi a oferit „Foreign Policy“ imagini din Raqqa în care copiii urmăresc crucificări. El spune că tinerii s-au obişnuit atât de mult cu aceste execuţii încât vederea unui cap separat de trup nu-i mai şochează. „Statul Islamic le distruge copilăria, le distruge inimile“, spune el.

Nu este o exagerare să spunem că o întreagă generaţie îşi poate pierde copiii din cauza traumelor.  Am întâlnit copii care nu mai vorbesc, care n-au mai vorbit de luni întregi, din cauza lucrurilor teribile la care au fost martori. Iar aceştia sunt norocoşii care au reuşit să treacă graniţă, să ajungă la siguranţă“, spune şi Misty Bushwell, avocat regional pentru „Salvaţi Copiii“.

În timp, aceşti copii pot fi ajutaţi să aibă o viaţă cât de cât normală. „Însă, pentru cei care încă sunt înăuntru şi care încă sunt martori la atrocităţi, efectele pe termen lung sunt semnificative“, adaugă Bushwell.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite