CERN a obţinut statutul de observator la Naţiunile Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Generalã a ONU a adoptat, vineri, o rezoluţie ce acordã statutul de observator Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nuclearã (CERN).

Potrivit AFP, rezoluţia a fost depusã de Elveţia şi Franţa, cele douã ţãri pe teritoriul cãrora se aflã CERN, fiind susţinutã de alte 18 state membre. CERN va putea, astfel, sã participe la lucrãrile Adunãrii Generale şi sã fie prezentã la sesiunile acesteia în calitate de observator.

“Acordarea acestui statut aratã importanţa pe care ONU o acordã ştiinţei şi rolului ei în societate”, a subliniat, într-un comunicat, directorul general al CERN, Rolf Heuer.

“CERN este pregãtitã sã ofere expertiza sa Adunãrii Generale şi celorlalte organisme ale Naţiunilor Unite pentru a promova ştiinţa fundamentalã ca factor esenţial în dezvoltare”, se precizeazã în comunicat.

Cu aceastã ocazie, Heuer urmeazã sã se întâlneascã luni cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

CERN, al cãrui sediu se aflã la Geneva, este cel mai important laborator din lume pentru fizica particulelor elementare. A fost fondat în 1964, sub auspiciile UNESCO, iar misiunea sa iniţială era aceea de a încuraja colaborarea între cercetători. La 4 iulie, a anunţat descoperirea unei noi particule, “compatibilã” cu caracteristicile bosonului Higgs, veriga ce lipseşte din teoria particulelor elementare a cãrei existenţã a început sã fie cãutatã încã din anii 1960.

Descoperirea este urmarea unei serii de experimente desfãşurate în cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider, având forma unui inel cu o circumferinţã de 27 de kilometri, situat la 100 de metri adâncime sub frontiera franco-elveţianã.

“Prin intermediul proiectelor desfăşurate, care aduc laolaltă cercetători din întreaga lume, CERN promovează, de asemenea, dialogul între naţiuni şi a devenit un model în ce priveşte cooperarea internaţională”, se arată într-un comunicat de presă al CERN.


 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite