Cerere uriaşă pentru legendarele drone Bayraktar. Producătorul turc are o listă de aşteptare de trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Wkipedia/Bayhaluk
FOTO: Wkipedia/Bayhaluk

Bayraktar, celebrul producător turc de drone care a furnizat vehicule aeriene fără pilot la bord folosite de Ucraina în timpul apărării împotriva invaziei Rusiei, spune că cererea a crescut atât de mult încât are o listă de aşteptare de trei ani, transmite Business Insider.

Haluk Bayraktar, CEO-ul firmei turceşti de apărare Baykar, a declarat într-un interviu acordat fundaţiei ucrainene Come Back Alive că firma sa are în prezent capacitatea de producţie pentru a construi douăzeci de drone Bayraktar TB2 pe lună, dar doreşte să crească acest lucru cu o nouă instalaţie în Ucraina, pe care a fost de acord să o construiască anul trecut.

„Vedem în Ucraina partenerul nostru strategic”, a spus Bayraktar, adăugând că firma s-a angajat deja în construirea fabricii ucrainene.

„Noi, ca Baykar, ne-am angajat să construim o fabrică în Ucraina, un centru de cercetare şi un centru de excelenţă în producţie în care am vrut să construim toate sistemele”, a spus el.

Bayraktar a mai transmis fundaţiei Come Back Alive că o creştere a cererii pentru UAV-urile companiei a însemnat că acestea sunt „rezervate pentru aproximativ 3 ani”.

„Pe măsură ce aceste sisteme se dovedesc pe teren, mai multe ţări sunt interesate de ele”, a spus el.

Reprezentanţii Baykar nu au răspuns imediat la cererea Insider de a comenta aceste planuri.

Renumitele drone Bayraktar TB2 au câştigat statutul legendar în Ucraina, după ce au fost folosite la începutul campaniei pentru a distruge un număr mare de vehicule ruseşti. Popularitatea lor a inspirat chiar şi un cântec popular viral.

Bayraktar TB2 au avut un rol proeminent în primele eforturi ale Ucrainei de apărare împotriva Rusiei şi au fost creditate cu distrugerea tancurilor şi vehiculelor blindate ruseşti.

Baykar a spus fundaţiei că doreşte ca fabrica din Ucraina să producă aceste drone împreună cu celelalte modele ale sale - Bayraktar Akıncı şi Bayraktar Kizilelma.

În iunie, compania a donat Ucrainei trei drone Bayraktar TB2, după ce a refuzat 20 de milioane de dolari în bani crowdfunded. Compania a cerut ca fondurile să fie redirecţionate către „oamenii care se luptă din Ucraina”, într-o declaraţie distribuită pe Twitter.

Deşi o parte esenţială a răspunsului militar timpuriu al Ucrainei la Rusia, experţii au declarat pentru Insider că dronele turceşti devin mai puţin eficiente pe măsură ce forţele ruse îşi intensifică apărarea aeriană şi războiul electronic.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite