Cel mai bogat om din China, Jack Ma, care părea să păstreze distanţa faţă de putere, este membru al Partidului Comunist Chinez

0
0

Cel mai bogat om din China, Jack Ma, fondatorul gigantului online Alibaba, care în trecut a lăsat să se înţeleagă că preferă să nu se amestece în politică, este membru al Partidului Comunist chinez. Anunţul a fost făcut de presa oficială chineză, relatează France-Presse.

Apartenenţa lui Jack Ma la Partidul Comunist chinez (PCC), formaţiune politică ce are 89 de milioane de membri, a fost dezvăluită de Cotidianul Poporului, oficiosul partidului, într-un articol cu privire la actorii dezvoltării Chinei.

Omul de afaceri se alătură astfel personalităţilor extrem de bogate care fac parte din PCC, cum ar fi miliardarul Xu Jiayin, fondatorul grupului Evergrande.

Cotidianul Poporului menţionează în articolul său, publicat luni, că Jack Ma a jucat un rol important în favoarea noului „Drum al mătăsii“, un program chinez gigant de investiţii, în special în Asia şi Europa, lansat în 2013 de preşedintele Xi Jinping.

Totodată, Jack Ma este considerat drept unul dintre „constructorii excepţionali ai socialismului cu caracteristici chinezeşti în provincia Zhejiang“, unde se află sediul companiei Alibaba.

În condiţiile în care multe sectoare economice sunt dominate de companii de stat, o aderare la PCC poate facilita demersurile întreprinzătorilor privaţi, într-un context legislativ şi economic complicat, menţionează agenţia de presă citată. 

Iar preşedintele chinez Xi Jinping doreşte să extindă influenţa partidului în sectorul privat din China. De altfel, orice companie unde lucrează cel puţin trei membri de partid trebuie să înfiinţeze o organizaţie a PCC sau, în absenţa unui număr suficient de membri, să se regrupeze cu întreprinderi vecine pentru a face acest lucru. În momentul de faţă, trei din patru companii private din China s-au conformat deja acestei cerinţe.

Potrivit celor mai recente reguli decise pentru organizaţiile partidului de la nivelul întreprinderilor, publicate duminică de agenţia de presă oficială Xinhua, aceste celule ale partidului trebuie să „ghideze şi supervizeze întreprinderea pentru ca aceasta să respecte cu scrupulozitate legile şi regulamentele naţionale“.

Când compania Alibaba a fost listată pe bursa din New York, în anul 2014, Jack Ma nu indicase faptul că este membru al PCC. Şi nici presa oficială chineză nu a precizat dacă la acea vreme el făcea parte din partid. 

Un purtător de cuvânt al companiei Alibaba a refuzat să comenteze acest subiect.

Multă vreme, Jack Ma a părut să păstreze o anumită distanţă faţă de putere. „Filosofia mea este să iubesc guvernul, dar să nu mă căsătoresc niciodată cu el“, declara el în anul 2007 în timpul Forumului economic mondial de la Davos. 

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri