Cazul Khashoggi: Saudiţii sunt presaţi de Erdogan să dea numele comanditarului uciderii jurnalistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul din Istanbul care cercetează moartea lui Jamal Khashoggi a cerut procurorului general al Arabiei Saudite să dezvăluie identitatea celui care a trimis echipa implicată în asasinarea jurnalistului, a informat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, scrie Reuters.

Procurorul general al Arabiei Saudite, Al Mojeb a participat la discuţii cu procurorul Istanbulului luni şi marţi privind moartea lui Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul.

Turcia a menţinut presiunea asupra saudiţilor, cerându-le o explicaţie completă şi a făcut publice mai multe dovezi care subminează negările iniţiale ale saudiţilor.

Arabia Saudită susţine că cei 18 suspecţi în acest caz vor fi puşi sub acuzare în ţară, în ciuda apelurilor de la Ankara privind extrădarea lor în Turcia.

„Ieri, procurorul nostru i-a transmis procurorului saudit că punerea sub acuzare poate avea loc doar în Turcia pentru că locul crimei este Istanbul”, a declarat Erdogan.

Oficialii saudiţi trebuie, de asemenea, să dezvăluie cine a trimis o echipă de 15 persoane la Istanbul pentru a coordona operaţiunea de asasinare a lui Khashoggi, precum şi identitatea unui agent local care i-ar fi ajutat să scape de cadavru, a precizat Erdogan.

„Procurorul nostru a întrebat cine a trimis grupul care a venit aici şi a precizat că acest lucru trebuie cercetat. Oficialii saudiţi trebuie să dezvăluie identitatea agenţilor locali. Spuneţi-ne cine este această persoană şi o vom găsi. Nu putem lăsa această problemă nerezolvată, trebuie să o rezolvăm acum. Nu are rost să amânăm sau să încercăm să salvăm anumiţi oameni”, a declarat Erdogan.

Procurorul saudit, Mojeb, a discutat cu procurorul din Istanbul înainte să se îndrepte către consulatul unde a fost ucis Khashoggi, a informat postul turc NTV.

Luni, ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a cerut Riadului să încheie investigaţia cât de curând posibil: „Întreg adevărul trebuie dezvăluit. Credem că vizita lui Mujeb este importantă pentru ca aceste adevăruri să iasă la iveală”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite