Casă a groazei într-o şcoală islamică. Peste 300 de „elevi” eliberaţi după ce au fost ţinuţi captivi în condiţii degradante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de băieţi şi bărbaţi ţinuţi captivi la o şcoală islamică din oraşul nigerian Kaduna au fost salvaţi joi în urma unui raid al poliţiei. O mare parte dintre ei, mai ales copiii, prezentau urme de tortură. Unii au declarat că au suferit abuzuri sexuale. Aceştia au fost internaţi de propriile familii pentru a li se preda Coranul sau a fi aduşi pe drumul cel bun, relatează AFP.

Printre ei se află şi copii mici, chiar de 5 ani, relatează Reuters, care menţionează situaţia unei femei care şi-a lăsat cei trei copii la şcoală după ce tatăl lor a murit, dar şi cazul  unui tânăr care a fost trimis la pretinsa şcoală islamică pentru fi întors către islam după ce a studiat în străinătate şi s-a convertit la creştinism.

Unchiul celor trei copii povesteşte că a implorat la şcoală să fie lăsat să-i vadă. Profesorii i-au spus că nu se poate decât după trei luni. Bărbatul a făcut plângere la poliţie.

Poliţia a descins joi în clădirea şcolii, victimele, minori şi tineri adulţi deopotrivă, fiind ţinute în „condiţii dintre cele mai umilitoare şi inumane în numele educării, învăţării Coranului şi îndreptării lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al statului Kaduna.

 „Am dat peste circa 100 de elevi, între care şi copii de doar nouă ani, legaţi cu lanţuri, strânşi unul în altul într-o încăpere minusculă, totul în numele îndreptării lor şi transformării în persoane responsabile”, a spus acesta.

  

Poliţiştii au descoperit o „cameră de tortură” unde elevii erau legaţi, atârnaţi de tavan şi bătuţi.

Unii erau legaţi în lanţuri de roţi metalice, iar alţii se plimbau liber, având lanţuri doar la picioare. Multe dintre victime aveau cicatrici pe spate de la bătăi. 

„Victimele au fost abuzate sexual. Unii dintre ei au spus că au fost sodomizaţi de profesorii lor” a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei.

  

Şeful poliţiei locale a spus că în ciuda numelui său de centru educaţional, condiţiile de captivitate nu o făceau  „nici centru de reabilitare, nici şcoală islamică”. „Folosiţi şi dezumanizaţi” erau acolo doar nişte persoane captive şi nimic altceva. 

Deschisă în urmă cu 10 ani, şcoala primeşte elevi aduşi de familiile lor pentru a le fi predat Coranul şi a fi dezintoxicaţi de droguri sau recuperaţi după alte boli.

    

Pedepse severe pentru cei ce încercau să fugă

„Trei luni am stat legat cu lanţuri aici”, a povestit un bărbat de 42 de ani, care trebuia să ajungă în Africa de Sud pentru un masterat. „Ar trebui să fie un centru islamic, însă dacă încerci să fugi te aşteaptă o pedeapsă severă: oamenii sunt legaţi şi atârnaţi de tavan”, a spus fostul elev citat de presa nigeriană.

O altă victimă a declarat pentru AFP că a fost trimis la centru în urmă cu doi ani, deoarece se convertise la creştinism. „Te privează de orice mijloace de comunicare, nu poţi vorbi cu nimeni”, spune bărbatul care este căsătorit şi are copii.

Televiziunile au difuzat imagini cu copii emaciaţi încărcaţi în camionete pentru a fi duşi la procesiuni.

Poliţia a spus că victimele sunt de diferite naţionalităţi,unii dintre ei  fiind aduşi din ţări africane învecinate, între care Burkina Faso, Mali şi Ghana.

Părinţii victimelor din oraşul Kaduna au fost „şocaţi şi îngroziţi” când au văzut starea în care se aflau copiii lor; ei nu ştiau că se întâmplă aşa ceva în şcoală. Părinţii  îşi puteau vizita copiii la trei luni, dar nu aveau acces în interiorul şcolii. 

„Îi vedeau supuşi şi domoliţi, dar se gândeau că erau aşa pentru că fuseseră învăţaţi din Coran şi li se predase bunele maniere”, a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Unul dintre bărbaţii de la conducerea facilităţii a declarat televiziunilor locale că la centru sunt predate învăţături islamice şi că cei în lanţuri „sunt dintre cei rezistenţi care încearcă să fugă”. 

Potrivit Reuters, 7 presupuşi profesori ai şcolii au fost reţinuţi.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite