Cancelariile europene nu reuşesc să ajungă la un acord cu Rusia în dosarul sirian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Am discutat seara trecută cu Serghei Lavrov despre Siria sub toate aspectele. Nu pot să spun că am făcut un progres", a afirmat luni ministrul britanic de Externe, William Hague, la sosirea sa la reuniunea de la Luxemburg a miniştrilor europeni.

Potrivit unui diplomat european, întâlnirea a durat peste trei ore şi jumătate şi a fost pe alocuri "foarte dură". Ministrul rus a criticat puternic atitudinea europenilor cu privire la Siria şi sancţiunile autonome ale acestora împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

"Pericolul unei situaţii stânjenitoare creşte. Şi nimeni, inclusiv Rusia, nu are acest interes", a avertizat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle. "Este necesar să-i convingem pe cei care continuă să protejeze regimul Assad că pericolul unei astfel de situaţii creşte, că pericolul unui război prin intermediari creşte", a insistat el.

Miniştrii europeni de Externe nu au realizat un progres real în ceea ce priveşte dosarul sirian în cursul unei reuniuni, duminică seară, cu omologul lor rus, Serghei Lavrov, au afirmat luni mai mulţi dintre aceştia, relatează AFP.

Uniunea Europeană se pregăteşte luni să consolideze încă o dată sancţiunile la adresa regimului sirian, care are un aliat important în Moscova. Se aşteaptă îngheţarea fondurilor în cazul a 28 de susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad şi a două societăţi, în cadrul celui de-al 19-lea pachet de sancţiuni.

Moscova critică puternic sancţiunile occidentale şi se opune unor măsuri similare ale ONU, în ciuda bilanţului tot mai grav al conflictului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite