Bloomberg: Creşterea preţurilor la produse de bază în întreaga lume schimbă modul în care mănâncă oamenii
0
În condiţiile în care economia mondială era suferea deja în urma penuriei cauzate de Covid, acum este clătinată de invazia Rusiei asupra Ucrainei, preţurile unor produse de bază precum pâinea, carnea şi uleiurile de gătit crescând în întreaga lume, trimiţând unde de şoc pe pieţele de mărfuri şi afectând sistemul alimentar global, relatează Bloomberg.
Pentru cele mai vulnerabile societăţi –Yemenul importă 90% din alimente – există un risc real de foamete. În altă părţi ale lumii, declanşează îngrijorări cu privire la ceea ce economiştii numesc distrugerea cererii, un fenomen când bunurile devin prea scumpe pentru a fi cumpărate.
„Dulapurile sunt goale”, a spus Julian Conway McGill, şeful pentru Asia de Sud-Est la compania de consultanţă LMC International, „şi consumatorii vor trebui să îşi reducă consumul.”
Creşterea preţurilor schimbă modul în care oamenii mănâncă. Atât în gospodării cât şi în industria serviciillor, uleiurile vegetale au devenit indispensabile, fiind folosite pentru prăjirea tăieţeilor, umezirea aluaturilor şi frăgezirea produselor de patiserie. Exportatorii se confruntau deja cu lipsa forţei de muncă şi vremea rea. Atacul asupra Ucrainei a perturbat şi mai mult comerţul global şi a dus la niveluri recorduri preţurile celor mai comune două uleiuri, de palmier şi soia. Guvernele încep să intervină, reducând exporturile, controlând preţurile şi luând măsuri împotriva celor ce depozitează alimente.
Lipsa de ulei de gătit a devenit acută de anul trecut. În Malaezia, al doilea producător de ulei din lume producţia de ulei de palmier a scăzut drastic din cauza penuriei cronice de forţă de muncă. După care seceta a decimat recolta de rapiţă din Canada şi a dimunuat recoltele de soia din Brazilia şi Argentina. Cumpărătorii se bazau pe completarea stocurilor cu ulei de floarea soarelui din Ucraina şi Rusia, care împreună reprezintă aproximativ 75% din exporturile mondiale. Invazia a pus capăt acestei posibilităţi. Piaţa a reacţionat rapid. Preţurile celor patru uleiuri de gătit majore – palmier, soia, rapiţă şi floarea-soarelui – au crescut, iar efectele se vor duce în cascadă către cumpărători sub formă de costuri mai mari pentru orice, de la bomboane la ciocolată.
Africa Subsahariană şi Asia de Sud se confruntă cu probabilitatea unei sărăcii sporite, a adăugat McGill de la LMC, în timp ce distrugerea cererii poate apărea brusc, deoarece companiile folosesc mai puţin petrol sau îşi micşorează dimensiunea produselor simultan.
De exemplu, Organizaţia Angajatorilor în panificaţie din Coasta de Fildeş încearcă să reducă gramajul unei baghete, al cărei preţ este stabilit prin lege, din cauza creşterii costurilor grâului în contextul războiului din Ucraina. Acesta propune 150 în loc de 200 de grame, gramajul aprobat în prezent, a transmis vineri într-un comunicat. Pe fondul unor astfel de schimbări, sunt posibile tulburări sociale, în special în India, potrivit lui Brice Dunlop, principal analist al industriei pentru alimente şi băuturi la Fitch Solutions.
„India are o istorie lungă de tulburări legate de deficitul de produse alimentare cheie, iar uleiurile vegetale sunt un ingredient cheie în multe dintre diferitele bucătării indiene”, a spus el. Războiul exacerbează, de asemenea, o creştere record a preţurilor la îngrăşăminte, care nu va face decât să scumpească alimentele.
Fermierul brazilian Zilto Donadello intenţionează să reducă nivelul de îngrăşăminte cu 30% până la 50% în următoarea cultură de soia, ceea ce va duce probabil la randamente mai mici la ferma sa de 400 de hectare din nordul Mato Grosso, în inima agriculturii celui mai mare producător de soia din lume. Donadello nu a cumpărat nutrienţi pentru culturile din septembrie, deoarece aştepta o scădere a preţurilor după maximul de anul trecut – dar apoi s-a confruntat cu noul şoc provocat de invazia Ucrainei.
Preţurile la soia au crescut, dar nu suficient pentru a compensa costurile mai mari. „Riscurile sunt foarte mari pentru o marjă mică”, a spus Donadello.
„Avem economii de îngrăşăminte în sol care ar trebui folosite în momente tulburi ca acesta”, a spus Antonio Galvan, şeful Aprosoja, cea mai mare asociaţie a fermierilor din Brazilia „Le-am spus fermierilor să nu cumpere nimic la preţuri abuzive.” Nu este vorba doar de culturi. În Chicago şi suburbiile din jur, Joe Fontana deţine cinci restaurante fast food Fry the Coop. Preţurile la pui au crescut de când pandemia a închis fabricile de ambalare a cărnii în urmă cu doi ani. Acum, seceta din Brazilia şi războiul din Ucraina au crescut preţurile furajelor, majorând şi mai mult costurile puiului.
Fontana evita deja uleiurile vegetale făcute din seminţe precum cele din rapiţă, similar cu dieta la modă a comunităţii Bitcoin. În schimb, îşi prăjeşte puiul şi cartofii folosind doar seu de vită. Dar costul acelei grăsimi a crescut de asemenea pe fondul problemelor la abatoare şi al cererii crescânde de grăsimi şi uleiuri pentru a produce motorină regenerabilă.
„Din ianuarie 2021, se pare că aproape că ne-am dublat costurile la nivel general”, a spus Fontana. Un cub de seu de vită de 23 de kilograme a costat aproximativ 29 de dolari ani de zile, dar acum a sărit la 56 de dolari, a spus el. De aceea a mărit preţurile pentru sandvişurile cu pui deja de câteva ori şi plănuişte să le crească şi mai mult, peste 10 dolari. Clienţii îi spun că sunt delicioase, dar scumpe. „Frica mea este că vom ajunge într-un punct în care va ajunge la 15 USD.” El renegociază toate ofertele cu furnizorii şi creează o bucătărie centralizată pentru a pregăti alimente precum salata de varză pentru toate restaurantele sale.
Nici alte feluri de mâncare preferate nu vor fi cruţate. Producătorii de pizza ar putea începe să taie din feliile de salam pepperoni care este pus pe o pizza la jumătate faţă de anterior, a spus analistul de proteine Rabobank Christine McCracken. Şi asta nu este tot. „Urmăreşte slănina”, a spus ea. „O să începi să vezi că dispare o fâşie de pe sandviş”.






















































