Blogger laic din Bangladesh, tranşat cu macete de jihadişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tensiunile religioase din Bangladesh cresc în fiecare zi. Sâmbătă, un blogger din capitala Bangladeshului, Dhaka, a murit după ce a fost atacat cu macete şi cuţite de indivizi neidentificaţi, într-un atac revendicat de gruparea Al-Qaeda în Subcontinentul Indian (AQIS), relatează CNN. Din câte se pare, atacul a fost motivat de faptul că blogger-ul promova viziuni laice şi anti-jihadiste.

Faisal Arefin Dipan a fost ucis iar alte trei persoane au fost rănite după ce atacatorii au descins în editura la care aceştia lucrau, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Metropolitane din Dhaka, Muntasirul Islam. 

Atacatorii nu au fost încă identificaţi, însă responsabilitatea pentru atac a fost asumată de AQIS, motivat de faptul că cei patru ar fi făcut remarci derogatorii la adresa credinţei musulmane.

Acesta este al cincilea atac executat de jihadişti împotriva unor bloggeri cu viziuni laice din Bangladesh de anul acesta, sporind temerile populaţiei că ţara trece printr-un proces de radicalizare. Dipan şi Ahmedur Rashid Tutul, unul dintre cei răniţi în atac, se ocupau cu publicarea cărţilor lui Avijit Roy, un blogger local cu cetăţenie americană care a fost ucis tot de fundamentalişti, într-un atac similar petrecut în luna februarie. 

Bangladesh este una din puţinele ţări majoritar musulmane ce exclude guvernarea de orientare religioasă, în ciuda faptului că Islamul este consemnat ca religie de stat. În acest sens, ţara oferă şi o libertate destul de mare de expresie, permiţând criticile la adresa religiei, dar înteţirea atacurilor fundamentaliste pune sub semnul întrebării viabilitatea susţinerii publice a unor viziuni laice.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri