Bătălia pentru Mosul. A început exodul civililor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliberarea oraşului irakian Mosul din mâinile organizaţiei teroriste Stat Islamic ar putea dura două luni, a declarat un general kurd. Bătălia îi afectează cel mai mult pe civili, care sunt folosiţi pe post de scut uman de terorişti, potrivit unor rapoarte. Deja sute de oameni şi-au părăsit casele şi au fugit în Siria.

Mii de oameni au părăsit localitatea Mosul din nordul Irakului, unde are loc o importantă ofensivă a armatei irakiene împreună cu luptători kurzi şi susţinuţă de aviaţia americană. Potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, în ultimele zece zile, în jur de 5000 de oameni au trecut graniţa în Siria fugind din zona asediată din Irak. 

La tabara de refugiati de la Al Hol, din Siria ar putea să fie loc pentru 50 de mii de oameni. În prezent numărul refugiaţilor din această tabară este de 9000. Organizaţiile caritabile internaţionale construiesc tabere de refugiaţi în zona aşteptând un val masiv de refugiaţi ca urmare a ofensivei de la Mosul.

Circa 900 de oameni, potrivit primelor informaţii, civili, au fugit din oraşul irakian Mosul şi au traversat graniţa către Siria, a anunţat agenţia ONU pentru refugiaţi citată de BBC News.

20 de sate din jurul oraşului Mosul au fost eliberate de terorişti, au anunţat oficialii irakieni şi kurzi. Lupta este însă abia la început. Abia în două săptămâni vom ajunge în Mosul şi doar peste două luni se preconizează mult-aşteptata victorie, a declarat un general kurd.

Depăşiţi numeric 5 la 1, teroriştii se bazează pe lunetişti, maşini capcană dar şi civili. Potrivit unor locuitori contactaţi telefonic de Reuters, mulţi oameni au fost mutaţi forţat în clădiri considerate posibile ţinte ale raidurilor aeriene.

Un purtător de cuvânt al agenţiei ONU pentru refugiaţi a anunţat şi începerea exodului: Deja 900 de oameni au fugit din Mosul şi au trecut graniţa în Siria.

 Acesta este primul grup mare de civili despre care se ştie că a scăpat din oraş după ce Guvernul irakian a lansat ofensiva de eliberare a Mosulului de sub controlul organizaţiei teroriste Statul Islamis (ISIS).

O purtătoare de cuvânt a ONU a precizat că oamenii se află în prezent într-o tabără pentru refugiaţi .

Ea a precizat că Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi va folosi, probabil, tabăra respectivă ca adăpost temporar, înainte de a muta oamenii înapoi în Irak, într-o zonă sigură.

Faptul că un grup atât de mare de oameni a reuşit să plece arată că militanţii ISIS nu pot controla toată populaţia, afirmă BBC. Însă fenomenul atrage atenţia şi asupra riscului ca unii jihadişti să încerce să se amestece printre civili pentru a fugi.

Între timp, locuitori din Mosul contactaţi telefonic de Reuters au spus că ISIS încearcă să oprească oamenii să fugă din oraş şi îi obligă pe unii să intre în clădiri ce ar putea fi vizate de raiduri aeriene, pentru a determina forţele irakiene să renunţe la atacuri.

Până la 1,5 milioane de civili s-ar afla în localitate, iar printre ei ar fi amestecaţi circa 5.000 de comabatanţi ISIS.

Există temeri că militanţii vor folosi civili ca „scuturi umane” pe măsură ce forţele irakiene avansează. 

În premieră, războiul live pe Facebook

În premieră, mass-media a acoperit evenimentul transmiţând imagini live, pe Facebook. Canalele de ştiri Al Jazeera şi Channel 4 au difuzat imagini în direct din timpul luptei, folosind opţiunea de “live” a reţelei sociale. Userii au avut opţiunea să comenteze sau să reacţioneze cu emoticoane.

Soarta locuitorilor Mosulului şi localităţilor din apropierea acestui oraş important din nordul Irakului îngrijorează ONU, iar Statele Unite afirmă că jihadiştii din Statul Islamic îi folosesc pe civili pe post de "scuturi umane".

Comandanţi irakieni au declarat marţi că luptători jihadişti ripostau cu atacuri sinucigaşe, dar că forţele guvernamentale înaintau pe ambele fronturi ale ofensivei.

Într-o înregistrare difuzată de agenţia sa de propagandă, Statul Islamic a promis "înfrângerea" americanilor în Irak.

"În ceea ce te priveşte, Americo (...), jurăm pe Allah că te vom învinge în Irak şi te vom face să ieşi înfrântă şi umilită din această ţară", afirmă în înregistrarea video un bărbat înarmat care patrulează împreună cu alţi combatanţi pe străzile unui oraş prezentat ca fiind Mosul.

Obama a preconizat "o bătălie dificilă", convins că Statul Islamic va fi învins la Mosul şi că acest lucru va marca un nou pas către "distrugerea lui totală".

De altfel, "ne concentrăm asupra securităţii şi ajutorării umanitare a civililor care scapă de lupte, aceasta va fi o prioritate absolută pentru ambele noastre guverne", a dat asigurări Obama într-o conferinţă de presă.

Statele Unite conduc coaliţia internaţională care susţine forţele irakiene în ofensiva pe care au lansat-o în noaptea de duminică spre luni cu scopul de a recuceri Mosulul, aflat pe mâna Statului islamic din iunie 2014.

Înainte să ajungă în apropiere de Mosul, unde s-ar fi baricadat între 3.000 şi 4.500 de jihadişti, forţele irakiene este necesar să străbată teritorii aflate sub controlul jihadiştilor în jurul oraşului.

Ele avansează pe două axe - de la Qayyarah, un oraş situat al aproximativ 70 de kilometri sud de Mosul, şi de la Khazir, la est.

La Qaraqosh, un oraş situat la 15 kilometri sud-est de Mosul, aflat sub controlul Statului Islamic de peste doi ani, armata a cucerit poziţii în mai multe cartiere, un lucru care-i bucură pe creştini, nevoiţi să fugă din oraş.

Ei au sărbătorit această operaţiune marţi, la Erbil, capitala regiunii autonome Kurdistanul irakian, prin imnuri şi rugăciuni.

Taberele pentru refugiaţi, insuficiente

"Numeroase sate au fost eliberate", a declarat pentru AFP Sabah al-Numan, un purtător de cuvânt al serviciilor irakiene antiteroriste.

În contextul în care în oraş trăiesc în continuare 1,5 milioane de persoane, Bătălia Mosulului alimentează temeri cu privire la un exod al populaţiei. Mai multe organizaţii umanitare au reclamat instaurarea unor culoare securizate pentru ca civilii să poată fugi din calea luptelor.

Însă Pentagonul a amintit că Statul islamic îi împiedică pe locuitorii Mosulului să părăsească oraşul.

Ei "sunt reţinuţi împotriva voinţei lor" de către jihadişti, care îi folosesc ca "scuturi umane", a declarat căpitanul de vas Jeff Davis, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

"Îngrijorări grave rămân cu privire la protecţia civililor atunci când se vor intensifica ostilităţile mai în apropiere de zone dens populate", a declarat Stéphane Dujarric, un purtător de cuvânt al ONU.

Aproximativ 200.000 de persoane ar putea să fie deplasate "în primele două săptămâni", un număr care poate creşte semnificativ pe măsură ce ofensiva înaintează, potrivit ONU.

Iar taberele existente pot găzdui doar câteva zeci de mii de persoane deplasate.

Străzi pustii

La Qayyarah, baza din spatele frontului a trupelor guvernamentale, membri ai forţelor de securitate erau aduşi de pe front. Ei au fost răniţi de o maşină-capcană, potrivit unui poliţist.

Concomitent, vehicule militare părăseau baza pentru a duce forţe de poliţie în luptă, a constatat un jurnalist AFP.

Două elicoptere de atac de tip Apache survolau baza, în care se află forţe ale coaliţiei antijihadiste.

Coaliţia internaţională a anunţat că 52 de ţinte au fost distruse de avioane în prima zi a ofensivei.

La Mosul, un locuitor a declarat că străzile erau pustii.

"În adâncul nostru suntem mulţumiţi, pentru că suntem pe punctul de a fi salvaţi, dar ne este frică de faptul că Daech se va răzbuna împotriva populaţiei", a declarat telefonic acest locuitor, Abu Saif.

Conducătorii străini se aşteaptă la o bătălie lungă. Preşedintele SUA, Barack Obama şi ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian a avertizat că ea riscă să dureze "mai multe săptămâni", chiar "luni".

Le Drian se întâlneşte cu 12 omologi din coaliţie, pe 25 octombrie, la Paris, pentru "a face bilanţul desfăşurării operaţiunilor".

De asemenea, Franţa şi Irakul vor organiza la Paris o reuniune ministerială cu reprezentanţi din aproximativ 20 de ţări, pentru a "pregăti viitorul politic al Mosulului".

La Mosul, situat în nordul Irakului, un oraş cu o populaţie majoritar sunnită, a proclamat liderul grupării ultraradicale Abu Bakr al-Baghdadi, în iunie 2014 un "califat" în teritoriile cucerite de jihadişti în Siria şi Irak.

Şeful statului major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, şi-a exprimat îngrijorarea că militanţii Statului Islamic care sunt acum atacaţi in Irak, in ofensiva de la Mosul, să se refugieze in Siria. Generalul rus a spus ca armata rusă foloseşte sisteme de recunoaştere, inclusiv drone, pentru a monitoriza “situaţia din zona Mosul”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite