Avion dispărut Indonezia: după şapte zile de căutări, două „părţi mari” din aeronava AirAsia au fost găsite pe fundul Mării Java

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul din cele 30 de cadavre recuperate vineri, 2 ianuarie 2015, din Marea Java, în urma prăbuşirii avionului Air Asia FOTO AP
Unul din cele 30 de cadavre recuperate vineri, 2 ianuarie 2015, din Marea Java, în urma prăbuşirii avionului Air Asia FOTO AP

Avion dispărut Indonezia. După şapte zile de căutări, două „părţi mari” din avionul AirAsia, dispărut duminică, au fost găsite pe fundul Mării Java, au anunţat sâmbătă autorităţile indoneziene. Căutările pentru găsirea tuturor victimelor şi a cutiilor negre continuă.

Două „părţi mari” din aeronava Airbus A320-200 aparţinând operatorului aerian AirAsia, care efectua duminică zborul QZ8501 pe ruta Surabaya (Indonezia) - Singapore când a dispărut de pe radar, au fost descoperite pe fundul Mării Java, în cea de-a şaptea zi de căutări, informează BBC. Până în prezent, numeroase fragmente au fost deja recuperate, precum şi 30 de cadavre ale victimelor din totalul de 162 de persoane aflate la bordul avionului.

Directorul Agenţiei naţionale de căutare şi salvare, Bambang Soelistyo, este absolut sigur că cele două „părţi mari” aparţin avionului dispărut duminică în Indonezia: „Odată cu descoperirea unei urme de carburant şi a două mari părţi din avion, pot să vă asigur că acestea sunt părţile din avonul AirAsia pe care le căutam”. Oficialul a adăugat, sâmbătă, că „principala misiune este de a găsi şi evacua victimele”, autorităţile cerându-le scafandrilor să meargă în locul unde au fost descoperite aceste părţi din epavă şi să încerce să găsească mai multe trupurile neînsufleţite ale persoanelor care s-au îmbarcat în avionul dispărut.

Potrivit lui Soelistyo, cea mai probabilă cauză a dispariţiei avionului AirAsia de pe ecranele radarelor ţine de condiţiile meteorolofice nefavorabile, în ziua respectivă formându-se o furtună puternică în zonă. De altfel, şi operaţiunile de căutare a epavei au fost îngreunate din cauza valurilor foarte înalte.

Doi anchetatori francezi ai Biroului de anchete şi analize (BEA) pentru siguranţa aviaţiei civile participă la căutări şi sunt echipaţi cu hidrofoane, în vederea localizării balizelor acustice ale celor două cutii negre, cruciale pentru anchetă.

Noua descoperire a două mari părţi din fuselaj are loc la scurt timp după anunţul ministrului indonezian al Transporturilor că AirAsia nu avea autorizaţia de a folosi un culoar de zbor utilizat în acea zi de pilot pentru zborul Surabaya-Singapore (QZ8501), o rută foarte frecventată.

avion disparut indonezia harta ruta zbor
avion disparut indonezia harta ruta zbor
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite