Atacul cu rachete al Iranului contra unor ţinte ISIS din Siria a fost un eşec total: două au ratat ţinta, trei au ajuns în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iranul a lansat şapte rachete împotriva ISIS / Foto: EPA
Iranul a lansat şapte rachete împotriva ISIS / Foto: EPA

Atacul cu rachete de croazieră asupra unor ţinte ISIS pe teritoriul Siriei trebuia să fie un semnal pentru Arabia Saudită şi Statele Unite. A fost însă un eşec răsunător, trei rachete ratând Siria în totalitate, relatează cotidianul Haaretz.

Atacul orchestrat de către Iran asupra ţinte ale Statului Islamic de pe teritoriul Siriei a fost, după toate considerentele, un eşec răsunător. Din totalul de şapte rachete lansate către oraşul controlat de către ISIS, Deir el-Zour, doar două au reuşit să ajungă până la această ţintă.

Trei dintre aceste rachete au aterizat în afara teritoriului Siriei, în Irak, iar celelalte două au ajuns undeva pe teritoriul Siriei, ratându-şi ţinta cu zeci de kilometri.

Iranul a folosit şapte rachete Zulfiqar, rachete cu rază medie de acţiune împotriva ţintelor la sol. Aceste noi rachete erau considerate a fi extrem de precise. Mai mult, deşi raza de acţiune a acestor rachete era considerată a fi între 700 şi 800 km, rachetele lansate duminică nu au reuşit să-şi atingă ţintele aflate la doar 450km.

Surse din armata Statului Israel au declarat pentru cotidianul Haaretz că rezultatele operaţionale ale acestui atac purtat de Iran au fost „mult mai puţin impresionante comparativ cu modul în care este tratat acest atac în mass media din Iran”.

Oficialii iranieni au declarat luni că atacul cu rachete asupra ISIS nu a fost doar un răspuns la atacurile jihadiste din Teheran, ci şi un mesaj pentru Arabia Saudită şi Statele Unite.

Acest atac a fost pentru prima dată în ultimii 15 ani când Iranul a folosit asemenea rachete, şi evident pentru prima oară când astfel de armament a fost folosit în cadrul războiului civil din Siria, unde Teheran-ul sprijină activ regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite