Asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise. Confuzia continuă: Ameninţat cu inculparea, premierul l-a demis pe procurorul general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Confuzia a pus stăpânire pe Haiti. Ameninţat cu inculparea în cazul asasinării preşedintelui Jovenel Moise, premierul în exerciţiu Ariel Henry l-a demis pe procurorul general. O mişcare care expune luptele crâncene pentru putere din această ţară din Caraibe, relatează AFP.

Procurorul general al Haiti a solicitat judecătorului care se ocupă de cazul Moise inculparea premierului Ariel Henry. Acesta din urmă este considerat suspect din cauza unor convorbiri telefonice pe care le-a avut în noaptea asasinatului cu un alt suspect în asasinarea lui Moise.

Ca urmare a solicitării procurorului general, Autoritatea pentru Imigraţie i-a interzis lui Henry să părăsească ţara din cauza „gravităţii faptelor expuse”.

Dar, la câteva ore de la emiterea solicitării procurorului general, Ariel Henry l-a demis pe acesta pentru „greşeli administrative grave”, prelungind astfel haosul din ţară, şi aşa adâncit destul de tare de asasinarea lui Jovenel Moise, la 7 iulie.

Presa haitiană scrie despre o luptă pentru putere în interiorul guvernului care se duce mai ales între Ariel Henry şi ministrul Justiţiei Rockfeller Vincent.

Ariel Henry afirmă că nu este vinovat în acest caz. Într-un mesaj publicat pe Twitter, el denunţă „tactici de diversiune” menite să creeze confuzie şi să pună piedici justiţiei.

Jovenel Moise a fost asasinat pe 7 iulie de un comando de 26 de bărbaţi care au luat cu asalt reşedinţa sa. Moise tocmai anunţase nominalizarea lui Henry în postul de premier, al şaptelea din mandatul său de preşedinte, început la 7 februarie 2017. Henry avea ca sarcină principală organizarea de noi alegeri. În prezent, Henry este premier şi preşedinte interimar al Haiti.

În total, 44 de persoane au fost arestate până acum în legătură cu acest asasinat, dintre care 20 de membri ai comandoului - 18 columbieni şi doi cetăţeni americani de origine haitiană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite