Arabia Saudită recunoaşte că trupul jurnalistului Jamal Khashoggi a fost dezmembrat. Parchetul cere pedeapsa cu moartea pentru cinci suspecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procuratura saudită a admis că jurnalistul saudit disident Jamal Khashoggi a murit după ce a fost sedat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, după care trupul său a fost dezmembrat. Până acum, Riadul a arestat 21 de suspecţi în acest caz, cerând pedeapsa capitală pentru cinci dintre aceştia.

Procurorul general al Arabiei Saudite, Saud al-Mojeb, a declarat joi că 11 dintre cei 21 de suspecţi au fost acuzaţi de uciderea jurnalistului. Pentru cinci dintre aceştia - cei care ar fi comis crima şi ar fi tranşat apoi cadavrul - s-a cerut pedeapsa cu moartea. 

În acelaşi timp, oficialul a insistat asupra faptului că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman nu a fost implicat în niciun fel în acest caz. 

Potrivit lui Al-Mojeb, generalul Ahmed al-Assiri, fostul şef-adjunct al serviciilor de informaţii, demis în octombrie, a fost personajul cu cel mai înalt rang implicat în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, o voce critică la adresa guvernării de la Riad.  

El ar fi ordonat formarea unei „echipe de negociere“ ce avea ca misiune să-l aducă pe Khashoggi în Arabia Saudită, însă persoana care a condus echipa a ordonat ca jurnalistul să fie ucis, după ce tentativa de a-l repatria a eşuat. 

Jurnalistul saudit disident, care era colaborator al cotidianului american „The Washington Post“, a murit după ce a fost sedat, iat cadavrul său a fost dezmembrat, a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii. Totuşi, deocamdată nu s-a aflat ce s-a întâmplat cu rămăşiţele acestuia.

Totodată, Arabia Saudită a cerut Turciei să încheie o înţelegere privind cooperarea în acest caz.

Jamal Khashoggi a fost ucis pe  data de 2 octombrie, după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru a obţine o serie de documente necesare pentru căsătoria cu logodnica sa, care are cetăţenie turcă.

Deşi în primă fază Arabia Saudită a negat orice implicare în acest caz, în cele din urmă a recunoscut că jurnalistul a fost ucis în consulat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite