Aldo Moro: Culisele unui asasinat politic
0Statul italian voia moartea lui Aldo Moro, liderul Partidului Democrat Creştin, ucis de Brigăzile Roşii în mai 1978, susţine văduva sa într-o carte din care cotidianul "La Stampa" a publicat,
Statul italian voia moartea lui Aldo Moro, liderul Partidului Democrat Creştin, ucis de Brigăzile Roşii în mai 1978, susţine văduva sa într-o carte din care cotidianul "La Stampa" a publicat, ieri, primele extrase, notează AFP.
"Cei aflaţi în diferite funcţii de conducere voiau să-l elimine", a acuzat Eleonora Moro în faţa judecătorului care a instrumentat ancheta cu privire la moartea soţului ei, după cum prezintă faptele cartea intitulată "Trebuia să moară".
Eleonora Moro consideră că puterea de la Roma dorea eliminarea unei personalităţi care "deranja". "Nu pot cita pe nimeni. Nu i-am văzut în acţiune", mai spune ea, "sunt creştină şi nu am probe concrete (...), nu acuz". "Nu le pot strânge mâna celor care au pus să fie ucis. Dacă îi întâlnesc, îi salut de departe", a mai spus soţia lui Aldo Moro, cu precizarea că a întâlnit recent aceste persoane la înmormântarea unei prietene.
Aldo Moro a fost răpit şi ucis după 55 de zile de captivitate, la 9 mai 1978, de un comando al grupării armate de extremă stânga Brigăzile Roşii. La vremea aceea, el negocia un acord istoric cu Partidul Comunist Italian, care ar fi prilejuit formarea unui guvern de coaliţie al principalelor forţe politice existente în ţară la acea vreme. O parte a democraţiei creştine italiene s-a manifestat împotriva acestui compromis istoric, aminteşte AFP.
Doi dintre principalii oameni politici implicaţi în Afacerea Moro sunt încă în viaţă.
Este vorba despre Giulio Andreotti, pe atunci preşedinte al Consiliului de Miniştri (guvernul), şi Francesco Cossiga, fost ministru de interne. De altfel, notează AFP, rolul controversat al serviciilor secrete şi al unora dintre politicienii creştin-democraţi de la vremea respectivă ridică în continuare semne de întrebare.