Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie anti-spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care vizează protejarea dreptului la viaţa privată a utilizatorilor de internet, proiect propus iniţial de Brazilia şi Germania în urma scandalului interceptărilor realizate asupra liderilor internaţionali, informează agenţia de ştiri BBC.

Rezoluţia urmăreşte respectarea dreptului vieţii private a utilizatorilor de internet, proiectul acesteia fiind depus pe 2 noiembrie 2013 de Brazilia şi Germania în urma acuzaţiilor aduse Statelor Unite că au supravegheat mai mulţi lideri de stat de pa mapamond, printre care preşedintele Braziliei, Dilma Rouseff, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Rezoluţia Adunării generale nu este obligatorie, dar ele au impact politic şi moral. Aceasta solicită tuturor ţărilor să garanteze dreptul la viaţă privată a celor ca utilizează internetul sau alte forme de comunicaţii electronice.  De asemenea, proiectul legislativ exprimă îngrijorarea faţă de colectarea în masă a datelor cu caracter personal.

Chiar dacă nu menţionează nicio ţară vinovată de interceptări ilegale şi control server al comunicaţiilor, această rezoluţie vizează, cu precădere, Statele Unite.

Şefa statului brazilian şi-a anulat în semn de protest vizita la Washington în urmă cu două luni, în timp ce lidera cabinetului german s-a plâns direct preşedintelui american Barack Obama, într-o convorbire telefonică.

Informaţiile cu privire la interceptările realizate de SUA au venit pe filiera Edward Snowden, fostul colaborator al NSA, cel care a făcut publice o parte din documentele pe care le-a sustras de la NSA.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a recunoscut faptul că de multe ori NSA a mers mult prea departe cu măsurile sale privind supravegherea comunicaţiilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite