A murit adolescenta din Iran care a fost agresată de poliție pentru că nu purta vălul islamic. Era în comă de o lună

0
Publicat:

Adolescenta iraniană Armita Garawand, care a intrat în comă în circumstanţe controversate în metroul din Teheran la începutul lunii octombrie, a murit.

Adolescenta se afla în moarte cerebrală
Adolescenta se afla în moarte cerebrală

Liceana iraniană Armita Garawand, care a intrat în comă în circumstanţe controversate la începutul lui octombrie, în metroul din Teheran, unde a fost arestată violent pentru că nu purta vălul, şi care se afla în moarte cerebrală, a murit sâmbătă, potrivit unei publicaţii iraniene, relatează AFP.

„Armita Garawand, o elevă care locuia la Teheran, a murit acum o oră, după un tratament medical intensiv de 28 de zile de spitalizare, într-o unitate de îngrijiri speciale”, anunţă agenţia de presă Borna, afiliată Ministerului Tineretului şi Sporturilor.

În vârstă de 16 ani şi originară din Kermanshah, un oraş din vestul Iranului cu populaţie predominant kurdă, adolescenta era internată la spitalul Fajr din Teheran de la 1 octombrie, după ce a leşinat în metroul din capitală.

Circumstanţele în care acesteia i s-a făcut rău sunt controversate. Autorităţile susţin că adolescenta a suferit o „cădere de tensiune” şi neagă orice „altercaţie verbală sau fizică” între ea „şi pasageri sau personalul metroului”.

Cu toate acestea, potrivit unor ONG-uri, liceana a fost grav rănită în urma unei „agresiuni” comise de membri ai poliţiei moravurilor, responsabili cu aplicarea regulilor stricte privind portul hijab-ului de către femeile iraniene.

Tragedia s-a produs la puţin peste un an după moartea în custodie, la 16 septembrie 2022, a Mahsei Amini, o tânără iraniană de origine kurdă, în vârstă de 22 de ani, arestată de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat regulile vestimentare stricte impuse femeilor în Iran.

Moartea acesteia a declanşat o amplă mişcare de protest în ţară, soldată cu câteva sute de morţi, printre care membri ai forţelor de ordine, şi arestarea a mii de persoane.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite