G7 a anunţat înfiinţarea unei platforme multi-agenţie pentru a coordona asistenţa destinată Ucrainei

0
Publicat:

Grupul celor 7 (G7) s-a reunit luni într-un summit virtual și a anunțat înființarea unei platforme multi-agenție pentru coordonarea asistenţei acordată Ucrainei.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Liderii G7 au transmis, într-o declarație comună, că vor colabora cu ucraina și organizații financiare internaționale pentru a stabili noua Platformă de Coordonare a Donatorilor. 

"Prin această platformă vom coordona mecanismele existente pentru a furniza sprijin continuu pe termen scurt şi lung..., vom coordona finanţarea şi expertiza internaţională în continuare şi vom încuraja agenda de reforme a Ucrainei, precum şi creşterea condusă de sectorul privat", au transmis aceştia, potrivit Agerpres.

Liderii G7 au precizat că vor înfiinţa un secretariat pentru această platformă. Fiecare ţară membră va desemna un înalt reprezentant guvernamental pentru a supraveghea crearea platformei şi eforturile de coordonare.

"Susţinem ferm eforturile de a asigura stabilitatea financiară imediată a Ucrainei şi redresarea şi reconstrucţia acesteia în direcţia unui viitor durabil, prosper şi democratic, în conformitate cu calea sa europeană", se arată în declaraţie.  

Liderii G7 s-au angajat să ajute Ucraina și cu pregătirile necesare pentru a face față iernii, să sprijine rezilienţa civilă şi au promis că vor continua să menţină în atenţie sprijinul internaţional pentru nevoile urgente de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei.

De asemenea, au spus că vor cere miniştrilor de finanţe din G7 să se întâlnească în curând pentru a discuta o abordare comună pentru sprijinul bugetar coordonat în 2023.

FMI a oferit Ucrainei o finanțare de urgență de 2.7 miliarde de dolari. A convenit și un proiect care ar trebui să deschidă calea unui program de finanțare mai amplu. Banca Mondială a acordat peste 18 miliarde de dolari Ucrainei. 

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite