Zelenski a ajuns la o bază militară olandeză, într-un efort continuu de a spori apărarea antiaeriană a Ucrainei

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la baza armatei aerului olandeze din Eindhoven în sudul ţării, într-un efort continuu de a spori apărarea antiaeriană a Ucrainei, la două zile după ce Statele Unite au dat undă verde posibilei livrări a avioanelor de luptă americane F-16 de către Ţările de Jos şi Danemarca Kievului, informează Reuters şi France Presse.

 Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski a sosit la o bază militară olandeză. FOTO Profimedia (Arhivă)

Zelenski se va întâlni cu prim-ministrul olandez Mark Rutte la baza aeriană militară din Eindhoven, a anunţat biroul lui Rutte, fără a oferi detalii suplimentare, scrie Agerpres.

Zelenski a aterizat în jurul orei 12.00 (10.00 GMT), a confirmat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a guvernului olandez. Confirmarea şi detaliile livrării aparatelor de către Ţările de Jos Ucrainei nu sunt încă cunoscute.

Împreună cu prima-doamnă şi echipa, am sosit în Ţările de Jos", a confirmat Zelenski pe contul său de Telegram.

Avioanele F-16 „pentru ca Ucraina să-şi protejeze poporul de teroarea rusă" sunt scopul principal al vizitei, potrivit preşedintelui ucrainean. „Suntem din ce în ce mai puternici", a adăugat el.

  O ameninţare „nucleară"  

Cei doi lideri urmează să aibă o întâlnire tete-a-tete înainte de a ţine o conferinţă de presă comună, programată pentru 13.25 (11.25 GMT).

Ucraina, Ţările de Jos şi Danemarca au salutat vineri unda verde dată de Statele Unite pentru ca Ţările de Jos şi Danemarca să trimită avioane F-16 Kievului, odată ce piloţii ucraineni vor fi pregătiţi, o „veste grozavă" pentru Kiev care duce o dificilă contraofensivă împotriva armatei ruse, notează AFP.

  De la începutul invaziei ruse, Kievul a cerut neîncetat avioane occidentale pentru a lupta împotriva forţelor Moscovei, cu mult superioare în acest stadiu.

Statele Unite au reguli stricte privind revânzarea sau transferul de echipament militar american de către aliaţi.

Data la care piloţii ucraineni îşi vor termina pregătirea nu este încă cunoscută.

  Acest antrenament, de către o coaliţie de 11 ţări, urma să înceapă luna aceasta şi oficialii au spus că speră că piloţii vor fi gata până la începutul anului 2024.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat în iulie că livrarea avioanelor de luptă F-16 va fi văzută de Moscova ca o ameninţare „nucleară", notează AFP.

Înainte de a pleca în Ţările de Jos, preşedintele ucrainean s-a aflat sâmbătă în Suedia, aliatul său care vrea să intre în NATO.

Vizita lui Zelenski în Ţările de Jos intervine în timp ce centrul oraşului Cernigov din nordul Ucrainei a fost lovit cu o zi înainte de o rachetă rusească făcând cel puţin şapte morţi şi peste 140 de răniţi, un atac descris ca „odios" de Naţiunile Unite.

Un nou atac cu dronă ucraineană vizând Moscova şi regiunea acesteia a fost interceptat duminică de armata rusă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite