Violul ca armă de război: ies la iveală tot mai multe mărturii ale agresiunilor sexuale comise de soldaţii ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ruşii folosesc violul ca armă, după cum o arată mărturiile femeilor şi fetelor ucrainene ce ies la iveală în număr tot mai mare după retragerea trupelor ruse din nordul Ucrainei, relatează The Guardian.

Recent, lumea a privit îngrozită la o imagine surprinsă de fotograful Mihail Palinciak pe un drum aflat la 20 de kilometri de  Kiev în care cadavrele a trei femei şi un bărbat zăceau înghesuite sub o pătură. Corpurile femeilor erau goale şi parţial arse, a dezvăluit fotograful.

Este încă o dovadă ce se adună în ansambul de dovezi privind execuţii sumare, violuri şi tortură la care au fost supuşi civilii ucraineni în zonele controlate de ruşi de când Kremlinul şi-a lansat invazia asupra vecinei  sale.

Dar ceea ce este în special dificil de conştientizat pentru mulţi reprezintă amploarea acestui fenomen. Pe măsură ce trupele ruse s-au retras din satele şi localităţile din preajma capitalei, femei şi fete ucrainence au început să mărturisească poliţiei şi să descrie presei ori organizaţiilor pentru drepturile omului experienţele cumplite şi atrocităţile la care au fost supuse - violuri în grup, agresiuni sub ameninţarea armei ori violuri comise în faţa propriilor copii.

„Am avut mai multe apeluri, primite la o linie telefonică de urgenţă pusă la dispoziţia femeilor care au nevoie de consiliere, doar că, în majoritatea cazurilor, e imposibil să le ajutăm fizic. La multe dintre ele ne-a fost imposibil să ajungem din cauza luptelor”, a declarat Katrina Cerepaha, preşedinta unui ONG care ajută victimele traficului de carne vie, a violenţei domestice ori a abuzurilor sexuale.

„Violul vine cu un stigmat social şi este o infracţiune deseori neraportată, chiar şi în vremuri de pace. Mă tem că poveştile pe care le aflăm acum sunt doar vârful aisbergului”, a spus Cerepaha.

Antonina Medvedchuk, în vârstă de 31 de ani, a spus că, trezindu-se în zgomotul bombardamentelor în ziua în care a izbucnit războiul, primele lucruri pe care le-a luat înainte de a pleca de la Kiev au fost prezervative şi foarfece pe care să le folosească ca armă pentru a se proteja.

„La fiecare pauză dintre interdicţia de circulaţie şi bombardament am căutat contracepţie de urgenţă în loc de o trusă de prim ajutor. Mama a încercat să mă liniştească: Nu este un asemenea război, acestea nu mai există, sunt din filmele vechi. Sunt feministă de opt ani şi am plâns în tăcere, pentru că ştiam că toate războaiele sunt aşa”, a spus ea.

Marea temere a organizaţiilor ce încearcă să ofere adăpost femeilor ce fug acum de agresiunile războiului este că trauma femeilor violate de militarii ruşi va dura mulţi ani de acum încolo.

„Când o astfel de femeie scapă şi ajunge într-o zonă sigură, ea se poate considera departe de război şi cel care a violat-o. Dar trauma experienţei trăite e ca o bombă cu ceas, o urmează oriunde s-ar duce. Scara a ceea ce se întâmplă acum e devastatoare”, a spus pentru The Guardian Saşa Kanţer, manager al unei organizaţii care ajută femeile şi fetele care au fost nevoite să fugă din calea războiului.

Volodimir Zelenski s-a adresat duminică mamelor soldaţilor ruşi şi liderilor Rusiei, vorbindu-le despre faptele teribile comise de armată.

„Sute de oameni au fost ucişi. Civili torturaţi, executaţii. Cadavre pe străzi. Zonă minată. Sunt minate chiar şi cadavrele!

Consecinţele jafurilor. Răul concentrat a venit pe pământul nostru. Criminali. Torţionari. Violatori. Jefuitori. Care spun că sunt armată. Şi care merită doar moartea după ce au făcut.

Vreau ca fiecare mamă a fiecărui soldat rus să vadă cadavrele oamenilor omorâţi la Bucea, la Irpin, la Hostomel. Ce au făcut ei? De ce au fost ucişi? Ce a făcut bărbatul care mergea cu bicicleta pe stradă? De ce au fost torturaţi până la moarte civili într-un oraş obişnuit, paşnic? De ce au fost femei strangulate după ce li s-au smuls cerceii din urechi? Cum a fost posibil ca femei să fie violate şi ucise în faţa copiilor? Cum a fost posibil ca trupurile lor să fie pângărite chiar şi după moarte? De ce au zdrobit trupurile oamenilor cu tancuri? Ce i-a făcut oraşul ucrainean Bucea Rusiei voastre?

Mame ale ruşilor! Chiar dacă aţi crescut jefuitori, cum au devenit ei şi măcelari? Nu se poate să nu vă fi dat seama ce este în interiorul copiilor voştri. Nu puteaţi ignora faptul că nu au nimic uman. Fără suflet. Fără inimă. Au ucis deliberat şi cu plăcere.

Vreau ca liderii Federaţiei Ruse să vadă cum sunt îndeplinite ordinele lor. Astfel de ordine. O astfel de împlinire. Şi responsabilitate comună. Pentru aceste crime, pentru aceste torturi, pentru aceste braţe rupte de explozii care zac pe străzi. Pentru împuşcăturile în cap, din spate, în oameni legaţi.

Aşa va fi perceput acum statul rus. Asta este imaginea voastră.

Cultura şi aparenţa voastră umană au pierit odată cu bărbaţii şi femeile din Ucraina la care aţi venit”, a spus Zelenski.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite