Violenţele se reiau în Ucraina după 30 de ore de pace: separatiştii vor să ajungă până la graniţa cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul ucrainean Mariupol a fost scena mai multor explozii, sâmbătă seară, iar la Doneţk au fost semnalate mai multe bombardamente, duminică dimineaţă. Toate acestea - la puţin peste 30 de ore de la semnarea armistiţiului între rebeli şi autorităţile de la Kiev. Temerile extinderii conflictului cresc, după ce un lider separatist a afirmat că va fi „mulţumit” doar atunci când armata sa va ajunge la frontiera cu România.

Jurnaliştii agenţiei franceze AFP au informat, sâmbătă seară, că în apropierea oraşului ucrainean Mariupol au putut fi auzite mai multe explozii puternice, apoi un fum gros ridicându-se, după ce un punct de control al rebelilor a fost cuprins de flăcări. 

O femeie a fost ucisă în schimburile de focuri de la Mariupol, ea devenind astfel primul mort de la intrarea în vigoarea a armistiţiului, vineri, între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi. 

Ziariştii francezi au precizat, de asemenea, că cel puţin trei tancuri ale armatei ucrainene s-au deplasat în zonă, dar s-au întors rapid din drum.  

Duminică dimineaţă, noi bombardamente au fost anunţate şi lângă aeroportul din Doneţk, oraş situat tot în estul Ucrainei. Există teama din ce în ce mai mare că armistiţiul de încetare a focului, de 36 de ore, este pe punctul de a se dizolva, anunţă BBC.

Potrivit separatiştilor de la Doneţk, armata ucraineană a atacat, sâmbătă seara, cu lansatoare multiple de rachete, de tip Grad, poziţii ale separatiştilor, în apropierea oraşului Mariupol. „Mai multe poziţii ale insurgenţilor au fost atacate cel mai probabil cu lansatoare Grad. Rebelii au fost nevoiţi să răspundă acestor atacuri, ceea ce a condus la o confruntare cu arme grele”, au precizat separatiştii pro-ruşi.

Exploziile puternice au avut loc în jurul orei 22.30, în satul Şirokino, situat la est de oraşul Mariupol. Potrivit unor martori, exploziile s-au intensificat în jurul orei 23.25. „S-au auzit cel puţin şase explozii la o distanţă de circa un kilometru de oraş, apoi au urmat tiruri de armă. În prezent, este linişte în regiune”, a spus un martor, conform AFP.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate şi Apărare din Ucraina, Andrii Lisenko, a declarat sâmbătă că separatiştii pro-ruşi au deschis de cel puţin 10 ori focul asupra trupelor ucrainene, după semnarea armistiţiului.

Acest incident are loc în contextul în care vineri, la Minsk, rebelii pro-ruşi şi oficialii de la Kiev au semnat un armistiţiu, cu scopul de a pune capăt conflictului din estul Ucrainei. În cele din urmă, ambele părţi s-au acuzat de încălcarea acestei înţelegeri.

Cresc temerile extinderii conflictului

Potrivit unui interviu acordat postului BBC, Pavel Gubarev, liderul autoproclamat al regiunii Doneţk, a afirmat că va fi mulţumit atunci când armata separatistă va ajunge la graniţele din estul României, pentru a forma în Ucraina „Noua Rusie”.

image

Bineînţeles că voi fi fericit dacă nu voi mai auzi explozii în această regiune, dar voi fi cu adevărat mulţumit dacă armata noastră va ajunge la graniţele României. Atunci vom putea crea un stat independent, care se va numi Noua Rusie”, a declarat Pavel Gubarev, liderul autoproclamat al regiunii Doneţk.

Afirmaţiile lui Gubarev vin la o zi după ce preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a avertizat, într-un interviu exclusiv acordat BBC, că Rusia ar putea ocupa nu numai Kievul, ci şi „Varşovia, Riga, Tallinn, Bucureşti sau alte oraşe”.

Noua Rusie (Novorusia) este denumirea regiunii istorice din sudul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei, pierdută de Imperiul Otoman în secolul al XIII-lea în favoarea ţarilor ruşi.

image

Noua Rusie - Novorusia FOTO washingtonpost.com

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite