VIDEO UPDATE Kievul a pierdut şi oraşul strategic Debalţevo. Soldaţii ucraineni care au reuşit să scape din încercuire părăsesc câmpul de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii ucrainei se retgarg din Debal'evo
Militarii ucrainei se retgarg din Debal'evo

Militarii ucraineni se retrag din oraşul Debalţeve, în urma luptelor crâncene cu rebelii proruşi, susţine comandantul ucrainean al unei unităţi paramilitare proguvernamentale, Semen Semencenko, potrvit agenţiei Unian.

Separatiştii încearcă să taie accesul şi să oprească retragerea trupelor", a scris pe Facebook Semion Semencenko, comandantul celebrului batalion 

„Donbas“, deputat în Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean) din partea formaţiunii Samopomoşci.

Retragerea soldaţilor ucraineni a început în dimineaţa zilei de astăzi, la un ordin al comandamentului armatei ucrainene, transmite reporterul unui post ucrainean de televiziune, Anastasia Stanko.

    „Mulţi soldaţi părăsesc oraşul pe jos. Deja pe traseul spre Artemovsk aceştia sunt urcaţi în camioane. Cercetaşii au identificat un coridor”, a mai spune jurnalista ucraineană.

"Separatiştii încearcă să taie accesul şi să oprească retragerea trupelor", a scris Semencenko pe Facebook, adăugând că militarii ucraineni părăsesc oraşul strategic Debalţeve în mod "planificat şi organizat".

„Inamicul încearcă să blocheze drumurile pentru a împiedica ieşirea trupelor noastre din încercuire“, mai scrie Semencenko pe Facebook.

Semencenko, după numele reale Konstantin Grişin, care era un prosper om de afaceri în Doneţk înainte de evenimentele de anul trecut de la Kiev, îi ceruse încă de marţi preşedintelui Petro Poroşenko să ia o decizie privind „retragerea trupelor blocate la Debalţevo“, după relatează Ria Novosti.

În acelaşi timp, rebelii susţin că militarii ucraineni depun armele cu sutele la Debalţevo.

Eduard Basurin, numărul doi în comandamentul militar al rebelilor din Doneţk, a declarat miercuri pentru postul de televiziune Rossia-24, citat de RIA Novosti, că în jur de 3.000 de militari ucraineni sunt încă încercuiţi la Debaţevo. Într-o declaraţie făcută săptămâna trecută, după summitul cvadripartit de la Minsk, preşedintele rus Vladimir Putin invocase peste 6.000 de soldaţi ucraineni încercuiţi în oraşul strategic Debalţevo.

Instituţiile media controlate de forţele separatiste transmit că mulţi soldaţi ucraineni se predau fără lupte. În imaginivideo apare şi adjunctul comandantului Forţelor Militare Aeriene ale Federaţiei Ruse, general-locotenent Aleksandr Lenţov, care a condus personal asaltul oraşului Debalţevo.

Un oficial separatist a declarat că sute de militari ucraineni sunt încercuiţi de forţele separatiste în oraş. "În Debalţeve are loc o predare masivă a armelor de către forţele (ucrainene). Numărul acestor persoane este de ordinul sutelor, susţine acesta. 

Reporterii Associated Press care se îndreptau către oraşul Artemivsk controlat de forţele guvernamentale ucrainene au declarat că au văzut câteva zeci de militari ucraineni care se retrăgeau din Debalţeve miercuri dimineaţa.

Luptele au continuat în acest oraş în pofida acordului de încetare a focului de la Minsk, care a intrat în vigoare duminică. 

Forţele separatiste susţin că au preluat controlul asupra oraşului şi le-au oferit trupelor ucrainene şansa de a se preda şi de a depune armele, o afirmaţie negată de Kiev. Guvernul a recunoscut însă că mai mulţi militari au fost luaţi prizonieri, dar nu a precizat care este numărul lor exact. 

Preşedintele Poroşenko confirmă retragerea  

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a confirmat miercuri că forţele ucrainene părăsesc oraşul strategic Debalţeve, negând însă că acestea sunt încercuite de rebeli, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică. 

Forţele guvernamentale ucrainene părăsesc oraşul Debalţeve în mod organizat, cu armele şi echipamentul militar greu, a declarat preşedintele Petro Poroşenko. 

"Am afirmat şi am dovedit: Debalţeve este sub controlul nostru şi nu există nicio încercuire. Unităţile şi forţele noastre se retrag în mod planificat şi organizat. Ele părăsesc oraşul cu echipamentul militar, cu tancuri, cu transportoare blindate, cu artilerie, cu vehicule de tractare şi automobile", a declarat Poroşenko la aeroport, înainte de a pleca spre Donbas, miercuri la prânz. 

După Putin, soldaţii ucraineni au pierdut în faţa „minerilor şi tractoriştilor“ 

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi seara, într-o conferinţă de presă la Budapesta, unde s-a aflat într-o vizită oficială, că armata ucraineană „pierde“ în faţa „minerilor şi tractoriştilor de ieri“ la Debalţevo , respingând din nou acuzaţiile potrivit cărora militari ruşi luptă de partea insurgenţilor în Donbas, relatează agenţia de presă ucraineană Unian.

„Desigur, să pierzi e întotdeauna ceva rău, este întotdeauna o problemă pentru cei învinşi, mai ales când pierzi în faţa minerilor şi tractoriştilor de ieri. Dar viaţa merge înainte, nu trebuie să faci o fixaţie din asta“, a spus Putin.

Mai mult, liderul de la Kremlin a numit drept un „abces“ trupele ucrainene încercuite la Debalţevo, o problemă cu care trebuie încheiat.

Este necesar să se încheie cu această problemă a încercuirii. Scopul nostru comun este de a salva vieţile oamenilor care s-au trezit în „cazan“. Pentru ca acest „abces“ să nu agraveze relaţiile dintre autorităţile ucrainene şi rebelii din Donbas, a adăugat şeful statului rus.

Liderul separatiştilor, Aleksandr Zaharcenko, rănit uşor

În luptele din Debalţsevo a fost rănit uşor şi liderul separatistilor din Doneţsk, Aleksndr Zaharcenko, informează LifeNews. Dintr-un spital din Lugansk, Zaharcenko a confirmat chiar că a fost rănit.

„Nimeni din mica mea unitate nu a fost ucis, am scăpat toţi teferi şi nevătămaţi. Doar eu am fost rănit. Nimic grav“, a declarat pentru LifeNews Zaharcenko, de pe patul de spital. 

De la Budapesta, Vladimir Putin le-a cerut soldaţilor ucraineni din oraşul Debalţevo să predea armele. Mai mult, a sugerat că SUA livrează armament Kievului, în secret.

„Sper că autorităţile ucrainene să nu-i împiedice pe militari să predea armele, dacă Kievul nu este în stare să ia această decizie“, a declarat Vladimir Putin.

Separatiştii deschid o "anchetă penală" împotriva autorităţilor de la Kiev

Parchet General al autoproclamatei „republici populare Doneţk“ a iniţiat o procedură penală împotriva autorităţilor de la Kiev pentru declanşarea războiului în Donbas, în estul Ucrainei, relatează agenţia de presă a separatiştilor,DAN, citată de RIA Novosti.

Sunt vizaţi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, premierul Arseni Iaţeniuk şi Aleksandr Turcinov, actualul secretar al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare.

harta debaltevo

Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit noaptea trecută într-o şedinţă extraordinară, dedicată situaţiei din Ucraina. Instituţia a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă toate părţile să respecte acordul de pace semnat la Minsk.  

Rezoluţia de susţinere a armistiţiului din Ucraina a fost votată la iniţiativa Moscovei. Ambasadoarea Statelor Unite a acuzat însă Rusia de cinism şi a declarat că anume Kremlinul este responsabil pentru încălcarea acordului de pace.

"Dacă Rusia militează pentru pace în Ucraina, nu are nevoie de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU ca să dovedească acest lucru. Sunt căi mai uşoare. De exemplu, poate să înceteze să îi înarmeze pe separatişti şi să trimită arme grele peste frontieră. Încetaţi să pretindeţi că nu faceţi acest lucru", a declarat ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power.

Preşedintele Ucrainei a exprimat o opinie similară într-o conversaţie telefonică cu Angela Merkel. Petro Poroşenko i-a spus cancelarului german că se aşteaptă la o reacţie dură din partea comunităţii internaţionale la încălcările armistiţiului din partea rebelilor susţinuţi de Rusia.

Secretarul general al NATO somează Rusia să-şi retragă toate forţele din estul Ucraine

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a somat miercuri Rusia să-şi retragă toate forţele din estul Ucrainei şi să pună capăt sprijinului acordat separatiştilor proruşi, relatează AFP.

„Somez Rusia să-şi retragă toate forţele din estul Ucrainei, să oprească orice sprijin acordat separatiştilor şi să respecte acordul de la Minsk“ privind încetarea focului, a declarat el pe marginea unei reuniuni informale a miniştrilor europeni ai apărării de la Riga.

Jens Stoltenberg şi-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la deteriorarea situaţiei din jurul oraşului ucrainean Debalţevo şi a declarat că refuzul separatiştilor proruşi de a respecta încetarea focului ameninţă acordul de la Minsk.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite