VIDEO Armata ucraineană susţine că a capturat doi soldaţi ruşi în est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană susţine că a capturat doi soldaţi din trupele de elită ale Rusiei, care luptau pe teritoriul Ucrainei, în apropiere de linia de demarcaţie a conflictului separatist din estul ţării. Kievul a dat publicităţii şi imagini video în care unul dintre soldaţi mărturiseşte că este sergent în armata rusă.

Cei doi soldaţi ruşi au fost capturaţi în apropiere de Şcastia, o suburbie a Luganskului, lângă linia de demarcaţie a conflictului separatist stabilită la Minsk. La interogatoriu, unul dintre cei doi soldaţi a spus că se numeşte Aleksandr Aleksandrov şi că este sergent în Brigada a III-a a forţelor speciale din armata Federaţiei Rusă. Soldatul a mai spus că este originar din Togliatti, un oraş din centrul Rusiei. 

Kievul, dar şi SUA şi UE, au avertizat în repetate rânduri că Moscova sprijină inclusiv cu soldaţi valul separatist din Donbass.  Moscova a negat constant, de la izbucnirea conflictului, că a trimis soldaţi pentru a sprijini mişcarea separatistă din estul Ucrainei. Cu toate acestea, Kremlinul a recunoscut că există cetăţeni ruşi care luptă în Donbass, însă subliniază că toţi sunt voluntari, plecaţi pe cont propriu în Ucraina. 

Peste 6.000 de oameni au murit în estul Ucrainei de la izbucnirea luptelor în regiune, în aprilie 2014. Conflictul a izbucnit imediat după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea cu ajutorul „omuleţilor verzi”, despre care a recunoscut ulterior că au fost soldaţi ruşi. 

Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia de „invazie directă”, după ce Kremlinul a trimis fără permisiunea Ucrainei mai multe convoaie „umanitare” în Donbass, camioanele intrând prin puncte de frontieră controlate de separatişti, fără a fi supuse astfel unor verificări din parte grănicerilor ucraineni. 

În iulie 2014, armata ucraineană reorganizată sub comanda preşedintelui Petro Poroşenko a demarat o ofensivă asupra estului separatist al Ucrainei. A fost prima ofensivă reală demarată asupra bastioanelor separatiste, de când rebelii au capturat mai multe oraşe din estul Ucrainei, cu bazine de putere în Doneţk şi Lugansk. Separatiştii au pierdut teren rapid. Armata i-a scos din mai multe oraşe care deveniseră adevărate fortăreţe şi a eliberat aeroporturi şi puncte de frontieră controlate de rebeli. 

 INFOGRAFIE UCRAINA

[<a href="//storify.com/elenadumitru/armisti-iul-din-ucraina-in-pericol" target="_blank">View the story "Armistiţiul din Ucraina, în pericol" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite