Vastă operaţiune coordonată de Parchetul European în Germania, Italia şi Bulgaria. Prejudiciu de 13 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din maşinile de lux confiscate de poliţia din Bavaria Superioară FOTO via EPPO
Una din maşinile de lux confiscate de poliţia din Bavaria Superioară FOTO via EPPO

Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi a coordonat miercuri o vastă operaţiune în Germania, Italia şi Bulgaria unde forţele sincronizate ale poliţiei au percheziţionat 46 de reşedinţe şi sedii de firme ca parte a unei anchete deschise în urmă cu un an.

Zece suspecţi au fost arestaţi, fiind acuzaţi de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală din TVA estimată la peste 13 milioane de euro, transmit EPPO şi Reuters.

Suspecţii  foloseau aşa- numită schemă de fraudare cu TVA de tip „carusel”, prin care  revindeau de mai multe ori maşini de lux în diferite ţări din UE.

Din grupul de  de crimă organizată fac parte şi trei persoane conectate cu cea mai puternică grupare mafiotă din Italia, „Ndrangheta".

Gruparea a acţionat mai ales la Eichstätt (Bavaria Superioară) şi Milano (Italia).  Un dealer italian a achiziţionat maşini de lux din Germania printr-o companie fantomă şi un presupus cumpărător privat pentru a eluda taxarea TVA.

Apoi dealer-ul italian a revândut maşinile la alţi comercianţi sau persoane fizice la preţuri atractive.

Forţele de aplicare a legii au confiscat 13 maşini de lux din Germania şi bunuri estimate la circa 13 milioane de euro.

De asemenea operaţiunea a condus şi la identificarea unei reţele de trafic de droguri în Italia, alţi patru suspecţi fiind arestaţi.

Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a precizat că a fost primul caz înregistrat de instituţie şi deja se văd „rezultate concrete”.

„Este noua realitate a ariei EPPO - fără formalităţi legale complicate reciproce, acţiuni rapide şi decisive şi concentrarea pe recuperarea efectivă a prejudiciilor”, a spus ea.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite