Ursula Von der Leyen vrea crearea unui post de comisar pentru Apărare și a indicat că ar trebui să revină Europei Centrale și de Est

0
Publicat:

Președintele Comisiei Europene a indicat că Europa Centrală și de Est ar trebuie să fie luată în considerare un astfel de post important. Următoarea Comisie Europeană ar trebui să includă un comisar dedicat Apărării, a declarat sâmbătă Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen dorește crearea unui post de comisar al Apărării, în cadrul CE FOTO EPA EFE
Ursula von der Leyen dorește crearea unui post de comisar al Apărării, în cadrul CE FOTO EPA EFE

În cadrul Conferinței de Securitate de la München, președintele Comisiei a declarat că ar fi „rezonabil" să se creeze acest post, dacă va continua să conducă executivul UE după alegerile din iunie anul acesta.

Dacă aș fi președintele următoarei Comisii Europene, aș avea un comisar pentru Apărare", a declarat von der Leyen, care a fost ministru german al Apărării, înainte de a prelua funcția de conducere a Comisiei, relatează Politico.

Partidul Popular European de centru-dreapta, la care von der Leyen este aliniată, s-a pronunțat în favoarea creării unui post în domeniul Apărării în cadrul următoarei Comisii pentru a conduce activitatea de creștere a capacității industriale și de apărare a Blocului.

Cu toate acestea, domeniul de aplicare al unui astfel de post este încă neclar. Încă nu se știe dacă acesta va acoperi industria de Apărare a Blocului sau/și operațiunile de securitate.

  „Trebuie să fim actori reali în politica externă",  

Von der Leyen a declarat că este o întrebare „deschisă" cu privire la națiunea care va obține postul, dar a adăugat că este „important" ca un candidat din Europa Centrală și de Est să primească un portofoliu bun.

Acesta este un portofoliu bun", a spus ea despre postul din domeniul Apărării.

Comisia a deschis un departament dedicat apărării și spațiului - DG DEFIS - în 2019, iar comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, s-a ocupat de subiecte legate de producția de muniții și de industria aerospațială.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a sprijinit planul comisarului pentru apărare. „Trebuie să fim actori reali în politica externă", a declarat el la München.

UE ar putea avea un comisar pentru Apărare: ideea, pe masa Executivului european

Potrivit unui responsabil conservator german, Ursula von der Leyen ar putea anunţa luni dacă va candida pentru un al doilea mandat la șefia CE.

Comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, este în prezent însărcinat cu industriile de apărare, pe care el încearcă să le întărească după declanşarea agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Afirmaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care a evocat posibilitatea de a nu mai apăra statele membre NATO care nu investesc suficient în apărarea lor, au relansat de asemenea în ultimele zile dezbaterea asupra unei întăriri a „autonomiei strategice” a Uniunii Europene, transmite AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite