UE ar putea avea un comisar pentru Apărare: ideea, pe masa Executivului european

0
Publicat:

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, este favorabilă numirii unui comisar pentru Apărare, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a CE într-un moment în care Uniunea Europeană (UE) caută să-și întărească capacităţile militare pe fondul creșterii amenințării ruse.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O nouă Comisie - care va avea, ca şi cea actuală, 27 de membri, câte unul pe stat - va fi formată după alegerile din iunie ce vor reînnoi Parlamentul European, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Şeful acestei Comisii va decide componenţa colegiului (comisarilor, n. red.) şi rolurile specifice” ce urmează a fi distribuite, a amintit în timpul unei conferinţe de presă o purtătoare de cuvânt a Executivului european.

„Ce pot spune este că preşedinta von der Leyen este favorabilă, foarte favorabilă acestei idei” de a avea un comisar dedicat Apărării, un post specific neexistând la ora actuală, a adăugat ea, precizând că este vorba „doar de un comentariu din partea sa”.

Potrivit unui responsabil conservator german, Ursula von der Leyen ar putea anunţa luni dacă va candida pentru un al doilea mandat la șefia CE.

Comisarul pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, este în prezent însărcinat cu industriile de apărare, pe care el încearcă să le întărească după declanşarea agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Afirmaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care a evocat posibilitatea de a nu mai apăra statele membre NATO care nu investesc suficient în apărarea lor, au relansat de asemenea în ultimele zile dezbaterea asupra unei întăriri a „autonomiei strategice” a Uniunii Europene, transmite AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite