Ursula von der Leyen: „Slabe” speranţe pentru încheierea unui acord post-Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen FOTO EPA-EFE

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen le-a spus vineri liderilor celor 27 de state membre UE că există „slabe” speranţe de încheiere a unui acord cu Regatul Unit privind viitoarea relaţie comercială post-Brexit şi că există o „probabilitate mai mare a unui no deal decât a unui deal”, potrivit unor surse europene, relatează AFP.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis vineri liderilor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, că probabilitatea unui acord asupra viitoarelor relaţii comerciale cu Regatul Unit este foarte mică, transmit Reuters.

Şefa executivului comunitar a vorbit despre Brexit mai puţin de 10 minute în a doua zi a summitului UE. ”Situaţia este dificilă. Principalele obstacole rămân”, a spus Ursula von der Leyen.

”Probabilitatea unui ‘no deal’ este mai mare decât a unui acord. Vom vedea până duminică dacă este posibil un acord”, a adăugat ea.

Comisia Europeană, care negociază în numele UE cu Regatul Unit, a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra. ”Obiectivul acestor măsuri de urgenţă”, care nu vizează decât sectoarele care ar fi ”afectate într-o manieră disproporţionată de un ‘no deal’, este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord. Dacă nu intră în vigoare niciun acord, (măsurile de urgenţă) iau sfârşit după o perioadă determinată”, a explicat executivul comunitar.

Şi premierul Boris Johnson a afirmat că există o „mare posibilitate” ca Marea Britanie să nu ajungă la un acord post-Brexit cu Uniunea Europeană, scrie The Guardian.

Premierul britanic a spus că publicul şi companiile să se pregătească pentru acest lucru, deşi echipa sa continuă discuţiile cu Uniunea Europeană. Dar a avertizat că negocierile „nu au ajuns încă în acel punct”.

Declaraţia sa a fost făcută la întâlnirea de miercuri cu preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, care nu a avut niciun rezultat.

Johnson a mai spus că „în prezent acordul prezentat de UE nu este corect pentru moment”, adăugând că ar lăsa vulnerabilă Marea Britanie sancţiunilor şi tarifelor impuse dacă nu respectă noile reguli ale blocului comunitar.

Încercare de a înlătura obstacolele din calea unui acord între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE) şi de a evita o ieşire dezordonată a britanicilor din piaţa unică la 1 ianuarie 2021 continuă să prezinte „decalaje foarte mari”, însă negocierile vor continua.

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a spus că „o decizie fermă” trebuie luată până duminică.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, dar liderii au avut nevoie de timp pentru a negocia un acord definitiv. Au avut la dispoziţie 11 luni. Dacă până pe 31 decembrie nu se ajunge la o înţelegere, controalele vamale şi taxele vor fi introduse pentru bunurile ce trec între Marea Britanie şi UE. Orice acord va trebui ratificat de Parlamentul European şi să fie susţinut de membrii Parlamentului britanic.

În cazul absenţei unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite