UPDATE Preşedinţia franceză: Putin nu a arătat nicio dorinţă de a pune capăt războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
putin macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au sâmbătă o nouă convorbire telefonică cu Vladimir Putin pe tema războiului din Ucraina.

UPDATE Preşedinţia franceză a descris convorbirea de aproape 90 de minute ca „dificilă”.

Macron şi Scholz au cerut încetarea focului şi încetarea ostilităţilor înainte de a începe o discuţie structurată cu privire la următorii paşi.

Putin nu a arătat nicio dorinţă de a pune capăt războiului din Ucraina, a transmis biroul lui Macron.

UE urmează să analizeze în zilele următoare noi sancţiuni iar acestea vor ţine cont de ultimele evoluţii ale războiului, inclusiv de asediul asupra Mariupol.

Scopul acestor sancţiuni istorice „în stil iranian” este de a-l încolţi pe preşedintele Putin şi de a-l îndepărta de comunitatea internaţională.

Cei doi lideri vest-europeni au reiterat, de asemenea, apelul la încetarea focului drept condiţie pentru negocieri depline.

Preşedinţia franceză l-a acuzat şi pe Putin de „minciuni” după ce acesta a spus că soldaţii ucraineni sunt responsabili pentru abuzurile drepturilor omului, relatează AFP.

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe preşedintele Vladimir Putin să ridice asediul asupra oraşului Mariupol, din sudul Ucrainei, unde oamenii trăiesc de zile întregi fără apă sau curent.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să fie de acord cu o încetare imediată a focului în conflictul cu Ucraina în cadrul unei convorbiri telefonice de 75 de minute, sâmbătă, relatează BBC.

„Conversaţia face parte din eforturile internaţionale în curs de a pune capăt războiului din Ucraina”, a spus un purtător de cuvânt al lui Scholz, care a precizat însă că participanţii au convenit să nu ofere detalii ale discuţiilor.

Scholz a vorbit anterior cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy despre situaţie, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Kremlinul a transmis că Putin a criticat ceea ce el a numit „încălcarea flagrantă” a dreptului internaţional umanitar de către forţele ucrainene, deşi acesta nu a precizat la ce se referă acestea.

„Putin (i-a informat) despre starea reală a lucrurilor”, a spus biroul său într-un comunicat. „În special, au fost citate numeroase fapte privind încălcarea flagrantă a normelor dreptului internaţional umanitar de către forţele de securitate ucrainene”, se arată în comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a comunicat preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Olaf Scholz informaţii despre starea negocierilor dintre Moscova şi Kiev şi a răspuns îngrijorărilor lor cu privire la situaţia umanitară din Ucraina în cadrul unui apel telefonic între cei trei, sâmbătă, se arată într-un comunicat al Kremlinului, relatează Reuters.

Kremlinul nu a detaliat comentariile lui Putin cu privire la stadiul discuţiilor, la 17 zile de la războiul început pe 24 februarie, când forţele ruse au invadat Ucraina .

Ştire Iniţială

Cei trei lideri au mai avut o altă convorbire telefonică joi, în care liderii de la Paris şi Berlin au cerut Rusiei să înceteze imediat focul în Ucraina.

Potrivit AFP, după întâlnirea din 7 februarie de la Kremlin, Macron şi Putin au avut nouă discuţii telefonice, potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite