UPDATE Fostul premier catalan şi cei 13 membrii ai fostului guvern regional, convocaţi, joi, la Curtea Supremă a Spaniei. Carles Puigdemont nu se va prezenta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carles Puigdemont, premierul destituit al Cataloniei
Carles Puigdemont, premierul destituit al Cataloniei

Fostul lider catalan Carles Puigdemont, care se află în Belgia, a fost chemat în mod oficial să depună mărturie la Curtea Supremă din Spania în cursul zilei de joi. Instanţa a început să proceseze acuzaţiile de rebeliune şi utilizare abuzivă a fondurilor publice formulate de către procurori împotriva lui Puigdemont şi a celorlalţi foşti oficiali catalani.

Instanţa a anunţat că Puigdemont şi 13 membri ai fostului executiv regional au fost programaţi pentru joi, la ora locală 09.00 (10.00, ora României). În cazul în care aceştia nu se vor prezenta, ar putea fi formulate cereri de reţinere pe numele lor.

Carles Puigdemont a încercat marţi să transfere criza catalană "în centrul" Europei, anunţând instalarea sa la Bruxelles împreună cu o parte din guvernul său destituit, notează France 24, în contextul în care justiţia spaniolă i-a convocat pe Puigdemont şi 13 din "miniştrii" săi pentru a fi puşi sub acuzare joi şi vineri. 

Sub ameninţarea urmăririi judiciare pentru "rebeliune", după declaraţia de independenţă din 27 octombrie votată la 27 octombrie de parlamentul regional catalan, Carles Puigdemont a explicat într-o conferinţă de presă marţi la prânz că el intenţionează să rămână în Belgia împreună cu unii dintre "miniştrii" săi ca să "explice lumii deficienţele democraţiei statului spaniol".

În cursul serii de marţi, totuşi, cel puţin doi dintre aceşti "miniştri" s-au întors la Barcelona, unde au aterizat la puţin timp după ora 23:00 (22:00 GMT), a constatat un jurnalist AFP. Unul dintre ei, Joaquim Forn, responsabil cu portofoliul de la Interne, a fost fluierat la sosirea pe aeroportul din Barcelona de către adversarii independenţei Cataloniei, care l-au numit "trădător", agitând drapelul naţional al Spaniei. 

 Curtea Supremă a început să proceseze acuzaţiile de rebeliune şi utilizare abuzivă a fondurilor publice formulate de către procurori împotriva lui Carles Puigdemont şi a celorlalţi lideri catalani.

Judecătoarea Carmen Lamela a precizat în motivarea deciziei că, în ciuda interdicţiilor repetate ale instanţelor, guvernul catalan "a continuat să promoveze măsurile necesare pentru crearea unui stat catalan independent". Totodată, argumentele procurorilor au fost "grave, raţionale şi logice".

Potrivit legilor din Spania, pentru rebeliune liderii catalani pot fi condamnaţi la 30 de ani de închisoare, pentru răzvrătire pot primi 15 ani de închisoare, iar pentru deturnarea fondurilor publice pot fi condamnaţi la şase ani de închisoare.

Pentru a evita tulburările cu mai puţin de două luni înainte de alegerile regionale stabilite pentru 21 decembrie de către şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, Carles Puigdemont a spus că separatiştii îşi vor "încetini" acţiunea.

"Am fost obligaţi să ne adaptăm planul de lucru pentru a evita violenţa" şi "dacă această atitudine are preţul să încetinească desfăşurarea Republicii, atunci trebuie să consideram că este un preţ rezonabil de plătit în Europa secolului XXI ", a spus el.

În ceea ce priveşte alegerile convocate de Mariano Rajoy, Carles Puigdemont a declarat marţi că va respecta rezultatul acestora. "Vreau un angajament clar din partea statului (spaniol). Statul va respecta oare rezultatele care ar putea da o majoritate forţelor separatiste? ", a întrebat el retoric. 

Carles Puigdemont nu se va prezenta la audieri

Paul Bekaert, avocatul lui Carles Puigdemont, a declarat, miercuri, că fostul lider catalan nu se va întoarce în Spania în următoarele săptămâni, adăugând că acesta nu se va prezenta nici la audierile ce ar urma să aibă loc joi la Curtea Supremă spaniolă.

„După cum mi-a spus, nu se va prezenta, pentru că vrem să aşteptăm reacţiile guvernului spaniol ca să vedem ce se va întâmpla“, a declarat avocatul belgian marţi seara pe postul public olandez NOS.

Potrivit lui Bekaert, "există un risc ridicat ca Puigdemont să fie arestat" dacă se întoarce în Spania. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite