UPDATE Coaliţia „Împreună!” şi Uniunea Stângii sunt aproape la egalitate conform rezultatelor preliminare din primul tur al alegerilor parlamentare din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Blocul de guvernământ „Împreună!” şi coaliţia de stânga Noua Uniune Ecologică şi Socială a Poporului (NUPES) au finalizat participarea la primul tur al alegerilor parlamentare din Franţa cu aproape acelaşi rezultat, obţinând 25,7%, respectiv 25,6% din voturi, conform datelor preliminare privind prelucrarea a 100% din buletinele de vot publicate de Ministerul Afacerilor Interne.

Locul trei ca număr de voturi primite este ocupat de partidul „Asociaţia Naţională” a lui Marine Le Pen (18,7%), al patrulea - de partidul „Republican” (10,4%). Reprezentanţii partidului „Reconquista” al lui Eric Zemmour s-au clasat pe locul cinci, cu 4,2% din voturi. Restul partidelor şi sindicatelor nu au depăşit pragul de 4%.

La aceste alegeri s-a înregistrat cea mai mică prezenţă la vot din istoria Republicii a cincea. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al ţării, 52,5% dintre francezii de pe listele electorale nu au venit la secţiile de votare. Anterior, cea mai slabă prezenţă la vot la primul tur al alegerilor parlamentare s-a înregistrat în 2017, când 51,7% dintre alegători lipseau la secţiile de votare.

Cu toate acestea, în Franţa nu există nicio cerinţă pentru o prezenţă minimă necesară pentru ca votul să fie declarat valabil. Observatorii notează că locuitorii ţării şi-au pierdut treptat interesul pentru alegerile parlamentare în ultimii 30 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite