Ungaria: şase partide de opoziţie se unesc împotriva premierului Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premirul ungar Viktor Orban
Premirul ungar Viktor Orban

În Ungaria, şase partide de opoziţie au decis să formeze o alianţă, într-o încercare de a-l învinge pe premierul ultra-conservator Viktor Orban, anul viitor, la alegerile generale. Orban a câştigat trei alegeri consecutive şi conduce Ungaria de 11 ani.

Şase partide de opoziţie din Ungaria se reunesc într-o încercare istorică de a-l demite pe Viktor Orban după de 11 ani. Cele şase formaţiuni politice se vor uni în spatele unui candidat pentru a-l contesta pe Orban la alegerile parlamentare din Ungaria, care sunt programate pentru anul viitor. Orban, care conduce partidul Fidesz şi este prim-ministru din 2010, a câştigat trei alegeri succesive. În această lună, partidele de opoziţie vor organiza alegeri primare pentru a alege un candidat. O a doua rundă este aşteptată să aibă loc la începutul lunii octombrie. Câştigătorul va fi susţinut de partidele de opoziţie la alegerile din 2022.

Întrebarea dacă opoziţia îşi poate menţine unitatea după primare care, de asemenea, accentuează diferenţele. În cursa pentru primăria Budapesta, candidaţii s-au ciocnit atât de tare din cauza acuzaţiilor de corupţie încât au depus chiar rapoarte la poliţie.

Totuşi, Gergely Karacsony  spune că grupul de opoziţie este stabil, deoarece alegătorii îşi exprimă clar preferinţa pentru unitate. Partidele care au rezistat unirii forţelor la ultimele alegeri din 2018 au suferit apoi o diminuare a sprijinului, arată sondajele. Aproximativ 49% din populaţie doreşte schimbarea, potrivit sondajului realizat de Zavecz Research.

Aceşti oameni pot fi rezervele de care are nevoie opoziţia, dar persistă două probleme: „Sunt pasivi şi pesimisti. Doar aproximativ o cincime dintre ei intenţionează să voteze sigur şi doar un sfert dintre ei cred că opoziţia poate câştiga alegerile”.

„Este o etapă imensă”, a declarat Róbert László, expert în politica maghiară. „Nimic din toate acestea nu s-a mai întâmplat în Ungaria. Cunoaştem sistemul electoral al partidului Fidesz din 2011, dar partidele de opoziţie nu aveau nici pe departe acest tip de colaborare cuprinzătoare înainte de alegerile din 2014 sau 2018. Alegerile primare fac parte din această nouă cooperare între partide”, a afirmat László.

„Aceasta este cu siguranţă o dezvoltare riscantă pentru Fidesz. Politica anterioară a partidului era să separe opoziţia în speranţa că nu vor putea lucra împreună. Dar acum se dovedeşte că pot coopera. Nu a fost doar din cauza acordului asupra alegerilor primare. Părţile erau deja dispuse să coopereze. Iar aceste alegeri reprezintă numai o consecinţă a acestui fapt”, a adăugat Róbert László.

La ultimele alegeri locale din Ungaria, organizate în octombrie 2019, opoziţia unită a obţinut o victorie importantă împotriva premierului Viktor Orban, câştigând primăria capitalei Budapesta. A fost cea mai dură înfrângere politică a lui Viktor Orban în cei 11 ani de când controlează Ungaria.

Opoziţia unită a câştigat în total 10 oraşe mari (plus cel puţin 10 din cele 23 de districte al Budapestei), în timp ce partidul de guvernământ FIDESZ a câştigat 13 oraşe mari şi majoritatea consiliilor judeţene.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite