Ungaria dă asigurări că va participa, alături de celelalte state din Grupul de la Vişegrad, la misiunea NATO în ţările baltice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto FOTO Arhivă
Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto FOTO Arhivă

Ungaria a fost de acord să contribuie cu militari la misiunea NATO în statele baltice în 2017, a declarat vineri ministrul de Externe Peter Szijjarto, aflat la Riga pentru o reuniune a şefilor diplomaţiilor din statele de la Vişegrad, ţările baltice şi cele nordice, transmite MTI.

Potrivit acordului, statele din Grupul de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) vor contribui cu câte 150 de militari, prin rotaţie, timp de câte trei luni la misiunea NATO, precizează Agerpres.

„Prin această misiune de un an, statele din Grupul de la Vişegrad îşi demonstrează în mod clar solidaritatea cu statele baltice“, a spus ministrul ungar pentru MTI.

Detaliile misiunii urmează să fie finalizate înaintea summitului NATO din luna iulie de la Varşovia, a subliniat Peter Szijjarto.

În ceea ce priveşte o viitoare extindere a Alianţei, Szijjarto a afirmat că toţi participanţii la reuniunea de la Riga au convenit că procesul trebuie să continue. În viziunea Ungariei, extinderea este crucială pentru credibilitatea NATO, a subliniat el.

Georgia şi Macedonia ar putea fi destabilizate dacă NATO nu va fi pregătită să discute aderarea lor, ceea ce ar afecta şi securitatea Europei, a menţionat Peter Szijjarto.

Pe de altă parte, ministrul ungar a dat asigurări că Budapesta sprijină liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Georgia şi Ucraina.

Referitor la sancţiunile europene aplicate Rusiei, Szijjarto a precizat că, la reuniunea de la Riga, opiniile au fost „împărţite“.

„Avem nevoie de o dezbatere deschisă şi aprofundată“ pe tema sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea, a afirmat el, precizând că Ungaria nu sprijină în niciun caz prelungirea lor automată.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri