Undă verde pentru corpul diplomatic al UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene şi-au dat ieri acordul pentru proiectul de creare a serviciului diplomatic european, înaintat de Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton.

Aprobarea lui depinde însă de Parlamentul European, care are drept de veto în ceea ce priveşte numirile în funcţie şi bugetul. Europarlamentarii ameninţă cu blocarea fondurilor, dacă Ashton nu va fi mai transparentă în privinţa cheltuielilor.

Consilierii lui Ashton spun că serviciul va fi „neutru din punct de vedere bugetar", adică va folosi numai fondurile care au fost deja alocate instituţiilor UE. Dar unii parlamentari şi analişti bugetari au apreciat că noul serviciu va avea nevoie de un supliment de mai multe miliarde de euro. Rapoartele arată că, odată ce serviciul va deveni operaţional, costurile vor ajunge la 5 miliarde de euro pe an, scrie cotidianul britanic „The Times".

Iniţial, vor fi numiţi circa 1.000 de diplomaţi. Două treimi din ei vor proveni din instituţii europene, iar o treime vor fi recrutaţi din serviciile diplomatice naţionale ale ţărilor membre. În final, numărul oficialilor ar putea ajunge la peste 7.000, în sute de ambasade. Catherine Ashton a fost acuzată că încearcă să ascundă contribuabililor adevăratul cost al serviciului diplomatic.

Ashton, somată la transparenţă

Săptămâna trecută, liderii principalelor grupări politice din PE au spus că nu va exista niciun „progres" dacă europarlamentarii nu vor avea mai multe informaţii despre acest serviciu. „Într-o proporţie foarte mare, suntem la mâna Parlamentului", a spus un diplomat, adăugând că legislativul „poate, pentru o vreme, să refuze să îşi exprime opinia".

„Propunerea lui Ashton e o încălcare a legilor UE, deoarece vrea să formeze un serviciu care nu poate fi tras la răspundere de Parlament sau de Comisie. Nu cred că e neutru din punct de vedere financiar aşa cum nu cred în Moş Crăciun", a declarat parlamentarul german Ingeborg Graessle.

Chiar şi un consilier al lui Ashton a declarat pentru "The Times" că nimeni nu a luat în serios afirmaţia că serviciul nu va necesita costuri suplimentare: "Acest lucru nu e realist, nici măcar pe termen mediu, dar ideea trebuie menţinută din motive de acceptabilitate politică", a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite