Un nou partid eurosceptic a fost înfiinţat în Germania: „Considerăm că Angela Merkel greşeşte când spune că nu există alternativă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu şase luni înainte de legislativele din Germania, un nou partid eurosceptic şi-a ţinut luni seară prima reuniune publică, profitând de nemulţumirea a numeroşi germani în legătură cu planurile de salvare a zonei euro.

Potrivit agenţiei France Presse, mai mulţi dintre fondatorii acestei formaţiuni politice s-au prezentat pe scena sălii polivalente din Oberursel - o suburbie înstărită a Frankfurtului -, în faţa a 1.200 de persoane, pentru a ţine o serie de discursuri.

„Considerăm că Angela Merkel greşeşte când spune că nu există alternativă“  la planurile de salvare a partenerilor europeni aflaţi în dificultate, a declarat Konrad Adam, fost ziarist al cotidianelor conservatoare Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Die Welt care a participat la crearea partidului „Alternativă pentru Germania“.

„Vrem ca orice ţară care nu mai vrea sau nu mai poate rămâne în zona euro să aibă posibilitatea să o părăsească“, a explicat el.

Pentru fondatorii mişcării, în rândurile căreia se află un număr imens de profesori de economie, emeriţi sau nu, semnalul a fost dat de primul plan european de salvare pentru Grecia, din mai 2010, care a încălcat clauza „no bail out“ a tratatelor europene, clauză care prevede că fiecare stat este responsabil pentru propria datorie.

„Elita noastră încearcă să sacralizeze moneda euro“, a menţionat Alexander Gauland, un alt membru fondator, fost secretar de stat al unui land federal şi eseist. „Este o tentativă de a ocoli ceea ce nu funcţionează nici din punct de vedere politic, nici economic“, a declarat el în mijlocul unei furtuni de aplauze.

Formaţiunea „Alternativă pentru Germania“, care urmează să se lanseze oficial cu prilejul unui congres ce va avea loc luna viitoare la Berlin, doreşte să se organizeze rapid pentru a putea să participe la legislativele din septembrie şi să îi creeze probleme cancelarului Angela Merkel, în prezent favorită detaşată la propria succesiune.

Potrivit unui sondaj dat publicităţii luni de săptămânalul Focus, un german din patru ar putea vota în favoarea unui partid care se pronunţă pentru ieşirea Germaniei din zona euro.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite