Un general ucrainean spune că principala rezervă ofensivă nu a fost încă trimisă în luptă

0
Publicat:

Comandantul forțelor terestre ucrainene a confirmat pentru prima dată că principala forță a rezervei sale ofensive nu a fost încă angajată în lupta cu Rusia, spunând: "Totul este încă înainte".

Oleksandr Sirski Foto Profimedia
Oleksandr Sirski Foto Profimedia

Într-un interviu în exclusivitate de la o bază militară din estul Ucrainei, generalul-colonel Oleksandr Sirski a vorbit despre stresul și dificultățile luptei, în condițiile în care Moscova și-a lansat propriile eforturi ofensive în ultimele zile.

El a declarat că statul major rus a anticipat unde forțele ucrainene sunt cele mai periculoase, dar a lansat un avertisment către Kremlin că vânează slăbiciunea letală din liniile lor.

Sirski, care a condus apărarea ucraineană a Kievului în primăvara anului trecut și a șocat lumea cu o contraofensivă care a eliberat în toamnă porțiuni imense din nord-estul Ucrainei, a declarat că lumea trebuie să aibă răbdare, scrie theguardian.com.

"Toată lumea vrea să obțină o mare victorie instantaneu și imediat", a spus el. "Și noi la fel. Dar trebuie să fim pregătiți ca acest proces să dureze ceva timp, deoarece există multe forțe masate de fiecare parte, mult material și multe obstacole tehnice. Vreau să spun că forța noastră principală nu a fost încă angajată în lupte, iar acum căutăm, sondăm locurile slabe din apărarea inamicului. Totul este încă înainte".

Rusia a lansat ofensive în mai multe locații, inclusiv în Kupiansk, în regiunea nord-estică Harkov, și în Lyman, mai la est.

Sirski, în vârstă de 57 de ani, a declarat că au avut loc "lupte dure" în pădurea Serebryansky, în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk, iar Rusia a mutat forțe cheie din sud. "Este dificil, stresant", a spus el despre situația militară din est. "Rușii încearcă să preia inițiativa. Așadar, situația este foarte dificilă".

El a adăugat: "Nu trebuie să subestimăm inamicul. Inamicul a anticipat și continuă să anticipeze cele mai periculoase direcții ale mișcărilor noastre și își construiește acolo apărări puternice, destul de greu de penetrat".

Dar Sirski a declarat că moralul, antrenamentul și pregătirea trupelor sale i-au dat încredere că o deschidere va fi găsită și exploatată de forțele ucrainene. El a spus: "Într-un cuvânt, acesta este un "proces" în curs de desfășurare. Toată lumea își trage concluziile și nimeni nu vrea să fie păcălit la fel de două ori".

Statul major al Ucrainei a adunat 12 brigăzi noi pentru contraofensiva mult așteptată, nouă dintre acestea fiind echipate de aliații NATO. Se crede că doar trei dintre ele au fost angajate în luptă până în prezent.

În cadrul rezervelor se află tancurile britanice Challenger 2, din care clasă doar unul singur a fost distrus în luptă, și acela din cauza unui foc prietenesc accidental de la un alt Challenger 2, în Basra, în 2003.

Progresele înregistrate în ultimele două săptămâni de luptă au fost lente, opt sate fiind eliberate, iar Vladimir Putin susține că a provocat pierderi grele trupelor ucrainene.

Generalul a declarat că nu a fost descurajat de faptul că este depășit numeric de cele aproximativ 400.000 de trupe rusești de pe teritoriul ucrainean. "Nu am luptat niciodată împotriva unui număr mai mic de inamici, ei ne-au depășit întotdeauna numeric", a spus el, adăugând că nu va pune în pericol viețile ucrainenilor în mod inutil.

Sirski a declarat că este mândru că se află pe o listă de ucidere a rușilor, deoarece acest lucru îi distrage atenția de la atacurile asupra soldaților săi. "Din păcate, în război, mai ales unul de o asemenea intensitate, se vor întâmpla pierderi. Ele se vor întâmpla în mod inevitabil. Aici se pune problema raportului dintre pierderile pe care le suferiți și cele ale inamicului. Acesta reflectă cu adevărat eficiența ta ca lider militar".

În comentariile adresate publicului britanic și guvernului britanic, Sirski a adăugat: "În concluzie, vreau să vă spun o mare, mare mulțumire, pentru sprijinul acordat, pentru mijloacele dumneavoastră și pentru tot ceea ce faceți pentru armata noastră și pentru poporul nostru. Împreună suntem mai puternici".

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării a reluat comentariile lui Sirski, afirmând că rezervele militare ale țării sale vor fi "activate mai târziu". "Într-adevăr, avem încă principalele evenimente în fața noastră", a declarat Hanna Maliar pentru televiziunea ucraineană. "Iar lovitura principală încă nu a venit. Într-adevăr, unele dintre rezerve - acestea sunt lucruri puse în scenă - vor fi activate mai târziu".

Maliar a mai spus că forțele armate ucrainene au oprit o ofensivă rusă în estul țării spre orașele Kupiansk și Lyman. "Am avut bătălii foarte aprige în direcțiile Kupiansk și Lyman, dar soldații noștri au oprit inamicul acolo", a spus ea.

Putin a afirmat în repetate rânduri că Rusia a respins contraatacul Kievului, provocând pierderi grele armatei ucrainene. Vorbind joi în fața consiliului său de securitate, Putin a declarat că armata ucraineană a fost forțată să își întrerupă ofensiva din cauza "pierderilor serioase... atât în personal, cât și în echipament".

Dar cel mai proeminent lider mercenar rus, Evgheni Prigojin, a acuzat vineri conducerea militară rusă că a mințit publicul cu privire la amploarea pierderilor și a eșecurilor sale în Ucraina. "Armata rusă se retrage în toate direcțiile și varsă mult sânge", a declarat șeful grupului Wagner într-un clip de 30 de minute postat pe canalul său Telegram.

Prigojin a pus la îndoială, de asemenea, justificările Rusiei pentru invadarea Ucrainei, respingând afirmațiile repetate ale Moscovei potrivit cărora Kievul plănuia să lanseze o ofensivă asupra teritoriilor controlate de Rusia în estul Ucrainei în februarie 2022.

"Nu s-a întâmplat nimic extraordinar în ajunul zilei de 24 februarie", a declarat Prigojin. "Ministerul Apărării încearcă să înșele publicul și pe președinte și să gireze povestea că au existat niveluri nebănuite de agresiune din partea Ucrainei și că urmau să ne atace împreună cu întregul bloc NATO", a mai spus șeful Wagner.

Prigojin se ceartă de luni de zile cu înalți oficiali militari, acuzându-l pe ministrul apărării, Serghei Shoigu, pentru eșecurile de pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, ultima sa tiradă a părut a fi o nouă escaladare, deoarece războinicul a contrazis în mod direct raționamentul lui Putin pentru începerea războiului, sugerând că invazia s-a bazat pe minciuni.

Tot vineri, Kievul i-a îndemnat pe ucraineni să nu intre în panică și să nu stocheze tablete de iod, după ce Volodimir Zelenski a afirmat că Moscova plănuia să lanseze un "atac terorist" prin orchestrarea unei scurgeri de radiații la cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în Zaporizhzhia, controlată de Rusia.

Kremlinul a respins afirmația președintelui ucrainean, numind-o "minciună", dar remarca a pus în alertă mulți ucraineni, cererea de iod în multe farmacii crescând vertiginos.

"Citiți și distribuiți, dar nu intrați în panică! Nu intrați în jocul inamicului. Președintele Zelenski nu a spus nimic nou. Rusia este o țară teroristă de la care, ca de la o maimuță cu o grenadă, te poți aștepta la orice", a declarat ministerul ucrainean al sănătății.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite