Un avion militar ucrainean a fost doborât de separatişti, la Lugansk. Atac soldat cu 49 de morţi. Poroşenko: „Teroriştii vor primi o ripostă adecvată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un separatist inspectând resturile avionului militar de transport IL-76 FOTO Reuters
Un separatist inspectând resturile avionului militar de transport IL-76 FOTO Reuters

49 de soldaţi ucraineni aflaţi la bordul unui avion militar au murit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce aeronava a fost doborâtă de forţele proruse situate în partea de est a oraşului Lugansk.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunţat că o aeronavă militară de transport IL-76, ce avea la bord 49 de soldaţi, a fost doborâtă de rebelii proruşi poziţionaţi în partea de est a oraşului Lugansk, informează BBC News. 

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Apărării de la Kiev, „teroriştii” au tras în avion cu „arme de mare calibru”, doborându-l cu puţin timp înainte de aterizarea programată pe Aeroportul Internaţional din Lugansk.

Purtătorul de cuvânt al Armatei, Vladislav Seleznov, a anunţat că nu există supravieţuitori în urma atacului. Ministerul Apărării a transmis, printr-un comunicat, condoleanţe familiilor militarilor ucişi.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat ziua de sâmbătă, 15 iunie, zi de doliu naţional ca urmare a pierderilor umane suferite în apropiere de Lugansk, informează „The Kyiv Post”. Poroşenko a convocat reprezentanţii serviciilor de securitate şi apărare la consultări ca urmare a atacului. „Cei care sunt implicaţi în acest act terorist de amploare vor fi pedepsiţi. Ucraina are nevoie de pace, iar teroriştii vor primi o ripostă adecvată”, a declarat Poroşenko.

Potrivit unor surse citate de Reuters, şi preşedintele Ucrainei ar fi fost, sâmbătă, ţinta unui atac terorist, forţele de securitate însărcinate cu protecţia lui descoperind o bombă ascunsă foarte aproape de biroul acestuia.

Numărul morţilor înregistrat în atacul din noaptea trecută este cel mai mare înregistrat în urma unui singur incident armat de la declanşarea „operaţiunii antiteroriste” (aprilie 2014) de către Kiev în estul Ucrainei, informează Reuters.

Locul prăbuşirii avionului militar IL-76, în Lugansk, marcat de un incendiu puternic

Luptele continuă în estul ţării, în special la Doneţk, Lugansk şi Mariupol, între forţele guvernamentale ucrainene şi insurgenţii separatişti, incidentul din noaptea de vineri spre sâmbătă având loc la mai puţin de la săptămână de la lansarea mai multor atacuri de către rebelii proruşi asupra Aeroportului Internaţional din Lugansk. În zona de frontieră cu Federaţia Rusă se duce o bătălie crâncenă. Soldaţi  ruşi, îmbrăcaţi ca insurgenţii, au consolidat o zonă lângă oraşul Sniejnoie din regiunea Doneţk, potrivit censor.net.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii de la Kiev, dat publicităţii joi, confruntările armate între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi s-au soldat cu cel puţin 270 de morţi în două luni.

harta ucraina FOTO BBC

Citeşte şi:

După alipirea la Rusia, locuitorii din Crimeea au ajuns să retrăiască lipsurile din perioada sovietică

Locuitorii Peninsulei Crimeea au sperat că, prin alipirea la Rusia, vor avea o viaţă mai bună, salarii şi pensii mai mari. Dar acum ei simt că s-au întors în ultimii ani ai Uniunii Sovietice, când rafturile magazinelor erau goale şi erau nevoiţi să-şi facă provizii de produse de larg consum .

Separatiştii proruşi din Doneţk au primit trei tancuri din Rusia, pentru a ţine piept armatei ucrainene

Rusia a trimis trei tancuri în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, însă traseul lor a fost întrerupt după ce forţele guvernamentale le-au interceptat în apropiere de oraşul Snizhne, aproape de destinaţie, relatează ziarul online Censor.net, citându-l pe ministrul de Interne ucrainean Arseni Avakov.

FOTO Viaţa în estul Ucrainei a devenit un coşmar

Regiunile afectate de confruntările armate dintre separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale ucrainene sunt în pragul unei catastrofe umanitare, fără apă, lumină şi alimente.

Bilanţul confruntărilor armate din sud-estul Ucrainei este de 270 de morţi, în două luni

Confruntările armate între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi s-au soldat cu cel puţin 270 de morţi în două luni, anunţă Ministerul ucrainean al Sănătăţii, citat de AFP.

Ucrainenii din estul ţării, obligaţi să-şi părăsească locuinţele din cauza violenţelor, se refugiază pe unde pot, chiar şi în păduri

Slaviansk, oraş cu o populaţie de aproximativ 130.000 de locuitori, este unul dintre cele mai fierbinţi puncte de reper pe harta conflictelor din estul Ucrainei, iar din aprilie se află sub controlul miliţiilor proruse. Victime ale acestui conflict sunt locuitorii oraşului, nevoiţi să-şi lase în urmă locuinţele, o mare parte dintre ei refugiindu-se în pădurea de lângă oraş.

Tot mai multe cazuri de răpire sunt înregistrate în estul prorus al Ucrainei

Tot mai multe cazuri de răpire şi de sechestrare au fost raportate în estul Ucrainei, victimele părând a fi alese potrivit unor criterii aleatorii: de la observatori internaţionali, jurnalişţi, activişti prooccidentali , preoţi şi chiar civili. Experţii atrag atenţia că incidenţa cazurilor de răpire este în creştere, neexistând deocamdată semne de detensionare a crizei ucrainene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite