Un avion de luptă rusesc a trecut razant pe lângă unul american, deasupra Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul rusesc de luptă a zburat alături de aeronava americană, la aceeaşi altitudine, s-a depărtat şi apoi a urmărit americanii, înainte de a părăsit zona, spun oficialii. Incidentul a avut loc deasupra Mării Negre, pe 30 mai FOTO CNN
Avionul rusesc de luptă a zburat alături de aeronava americană, la aceeaşi altitudine, s-a depărtat şi apoi a urmărit americanii, înainte de a părăsit zona, spun oficialii. Incidentul a avut loc deasupra Mării Negre, pe 30 mai FOTO CNN

Un avion de luptă rusesc, care zbura cu viteză mare, a trecut pe lângă o aeronavă de recunoaştere a Forţelor Aeriene americane, la distanţă de doar trei metri. Incidentul a avut loc deasupra Mării Negre, la sfârşitul lunii mai, au declarat surse americane pentru CNN.

Avionul rusesc de luptă a zburat alături de aeronava americană, la aceeaşi altitudine, s-a depărtat şi apoi a urmărit americanii, înainte de a părăsit zona, spun oficialii. Incidentul a avut loc deasupra Mării Negre, pe 30 mai. 

Avionul american nu a făcut nicio manevră pentru a încerca să scape de cel rusesc, alte detalii nefiind disponibile. Oficiali militari nu au declarat dacă s-a înregistrat un protest diplomatic cu privire la acest incident.

Această „întâlnire razantă“ a avut loc la doar câteva săptămâni după un alt incident între SUA şi Rusia, deasupra Europei, când o aeronavă americană RC-135U, care realiza un zbor de rutină în spaţiul internaţional de zbor, a fost interceptată de un SU-27 Flanker „într-o manieră nesigură şi neprofesionistă“, spun autorităţile americane.

La începutul acestei luni, Marina americană a dat publicităţii un video în care o aeronavă rusească Su-24 a trecut prin dreapta navei USS Ross, aflată în Marea Neagră. Filmul a fost distribuit, notează CNN, pentru a clarifica faptul că avioanele şi navele au deseori asemenea incidente, contrar rapoartelor ruseşti. În video apare avionul de luptă apropiindu-se şi apoi trecând razant pe lângă nava americană.

Aeronava rusească din incidentul de la sfârşitul lunii mai nu era înarmată, susţine un oficial din Apărarea americană, iar întreaga situaţie a fost considerată „de rutină“. Autorităţile americane spun că, deoarece există din ce în ce mai multe aeronave militare ale NATO şi ale Rusiei care survolează Marea Neagră şi cea Baltică, există întâlniri frecvente.

Totuşi, cele două incidente sunt îngrijorătoare din cauza pericolului în care este pus personalul american, conchide CNN. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite