Ultima supraviețuitoare din buncărul lui Hitler a murit: „L-am amenințat că-l plesnesc, era atât de obraznic!"

0
Publicat:

Ultima supraviețuitoare din buncărul lui Adolf Hitler a murit la 94 de ani. Johanna Ruf era asistentă medicală în buncărul din Berlin, unde dictatorul și-a petrecut ultimele zile. Aceasta a fost printre puținii oameni care i-au văzut pe copiii lui Goebbels înainte ca aceștia să fie otrăviți.

Adolf Hitler, dictator nazist FOTO Shutterstock
Adolf Hitler, dictator nazist FOTO Shutterstock

Aceasta avea 15 ani când a lucrat pentru șeful Germaniei naziste. O femeie despre care se crede că este ultima supraviețuitoare a buncărului lui Hitler din Berlin, cunoscut sub numele de Führerbunker, din Berlin a murit la vârsta de 94 de ani, potrivit Berliner Zeitung, citată de businessinsider.com 

Johanna Ruf avea 15 ani în aprilie 1945 și era membră a Bund Deutscher Mädel, aripa feminină a Tineretului lui Hitler. Ruf s-a oferit voluntar să lucreze ca asistentă în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, după ce lecțiile ei de la școală s-au oprit în ianuarie, a informat The Times .

Ea a spus că a lucrat inițial într-un buncăr din stația Anhalter, dar apoi a ocupat o poziție sub Cancelaria Reichului, într-o zonă de lângă buncărul lui Hitler, conform raportului.

Ruf și-a notat gândurile și experiențele de viață și, în cele din urmă, a decis să publice un set de memorii intitulat „O palmă pentru micul Goebbels” în 2017.

Am scris ceva pe bucăți de hârtie în fiecare zi, apoi am transcris și ulterior am tastat totul”, a spus ea, pentru The Times. „Mult timp, mi-a fost rușine pentru că i-am dat lui Helmut, micuțul Goebbels, o mare palmă. Era atât de obraznic!

L-am amenințat că-l plesnesc. El a spus: „Dă-mi acum!”. Așa că i-am dat una. Câteva ore mai târziu, Helmut și cei cinci frați ai săi erau morți, otrăviți de mama sa Magda în buncăr."

I-a văzut pe copiii lui Goebbels înainte ca aceștia să fie uciși

Berliner Zeitung a relatat că Ruf a fost și unul dintre ultimii oameni care i-au văzut pe copiii lui Goebbels înainte ca aceștia să fie uciși de părinții lor în buncăr.

Ruf a spus că, deși nu l-a întâlnit pe Adolf Hitler, ea l-a văzut pe infamul său ministru al propagandei, Joseph Goebbels, când a vizitat spitalul pentru a oferi personalului o discuție de încurajare în timp ce Armata Roșie sovietică a intrat în Germania, a spus ea pentru Bild .

El a spus, „victoria finală este la ușă”, dar erau doar ruși la ușă”, a spus ea.

Wieland Giebel, care a editat cartea lui Ruf, a spus că speră că aceasta să ofere o perspectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat la acea vreme, potrivit Berliner Zeitung. El a spus că îl vede ca pe un „document despre modul în care tinerii cresc într-o dictatură”.

El a adăugat că este o dovadă importantă pentru a discredita conspirația că Hitler a supraviețuit, deoarece Ruf povestește că un medic a informat-o că dictatorul s-a sinucis și că soldații i-au ars trupul.

Și-a petrecut aici ultimele 105 zile din viață

Führerbunkerul din centrul Berlinului a fost finalizat între 1936 și 1944, iar Hitler s-a mutat aici pe 16 ianuarie 1945. El își va petrece ultimele 105 zile trăind în buncăr, în timp ce Armata Roșie a lui Stalin se apropia de capitala celui de-al Treilea Reich, potrivit History Channel.

Buncărul cu două niveluri se afla sub Cancelaria Reichului, cartierul general al lui Hitler, avea locuințe pentru Führer și soția sa, Eva Braun, precum și pentru Goebbels și familia sa. Exista și un birou, o camera pentru medic și o sală mare de conferințe, printre alte zone.

Hitler s-a căsătorit cu Braun pe 29 aprilie în buncăr, cu o zi înainte de a se împușca.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite