Ucraina revendică înaintări pe trei direcții. Generalul Zalujnîi: Kievul a preluat „inițiativa strategică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a anunțat joi noi progrese pentru forțele armate ale Kievului, care ar fi avansat, potrivit ei, peste un kilometru în trei zone distincte de pe fronturile estic şi sudic. Pe de altă partea, Kievul a informat Washingtonul că a preluat „inițiativa strategică” pe câmpul de luptă.

FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

„Operaţiunea ofensivă a forţelor noastre armate continuă în direcţiile Melitopol, Berdiansk şi Bahmut”, a scris Maliar pe contul său de Telegram, potrivit EFE și Agerpres.

Maliar susține că forțele ucrainene au avansat „1.300 de metri în direcţia Berdiansk”, un oraș-port la Marea Azov ocupat de forțele armate ale Rusiei încă din primele zile ale invaziei.

Tot în sud, forţele armate ale Kievului au reuşit să-şi consolideze poziţiile câştigate în ultimele zile pe axa Rivnopil-Volodine, unde „provoacă pierderi grele inamicului”, spune Maliar.

Aceste două localităţi sunt situate în sud-vestul regiunii Doneţk. Din această zonă, forţele ucrainene încearcă să împingă trupele ruse spre sud, notează EFE.

Potrivit Hannei Maliar, Rusia concentrează un număr tot mai mare de trupe pe frontul sudic pentru a opri ofensiva ucraineană în acest sector.

Pe frontul de est, Maliar a raportat progrese de 1.200 de metri şi, respectiv, 1.500 de metri spre localităţile Klişivka şi Kurdiumivka, ambele situate la sud de Bahmut.

Maliar afirmă că armata ucraineană a preluat iniţiativa în bătălia de la Bahmut, în timp ce armata rusă continuă să lanseze ofensive „fără succes” în Liman, Avdiivka şi Marinka, tot pe frontul de est.

Zalujnîi, către Milley: Kievul a preluat „inițativa strategică”

Pe de altă parte, comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, i-a comunicat miercuri seara telefonic şefului Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, că Ucraina a reuşit să preia „iniţiativa strategică” pe câmpul de luptă.

„Armata ucraineană continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive şi avansează”, a dat asigurări Zalujnîi.

„Inamicul opune o rezistenţă puternică şi, în acelaşi timp, suferă pierderi grele”, se arată într-un comunicat referitor la discuția dintre cei doi generali.

Zalujnîi i-a transmis totodată lui Milley faptul că armata ucraineană are „nevoie urgentă” de „arme, muniţie” şi tehnologie pentru deminarea teritoriului.

Potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene, rușii amplasează mine pentru a împiedica înaintarea ucrainenilor.

De asemenea, Valeri Zalujnîi i-a mulţumit lui Mark Milley pentru noul pachet de ajutor militar acordat de SUA Ucrainei, care conţine vehicule blindate, rachete pentru sistemele HIMARS şi Patriot.

Valeri Zalujnîi, în vârstă de 49 de ani, a participat miercuri la sesiunea solemnă a Radei Supreme cu ocazia Zilei Constituţiei Ucrainei, risipind astfel zvonurile propagandei regimului de la Moscova despre faptul că ar fi fost ucis sau rănit.

Ben Wallace: Ucraina a eliberat în această lună mai mult teritoriu decât a ocupat Rusia în iarnă

Ucraina desfăşoară de la începutul acestei luni o contraofensivă menită să ducă la recucerirea teritoriului ocupat de forţele ruse în estul şi sudul ţării. Într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru BBC, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că progresele sunt „mai lente decât se dorea”.

Forțele armate ale Rusiei au construit mai multe linii de apărare, inclusiv tranşee şi câmpuri de mine, în speranţa de a respinge contraofensiva. Cu toate acestea, forţele ucrainene au recucerit mai multe localități decât au ocupat cele rusești în timpul ofensivei lor de iarnă.

„Ca parte a campaniei de vară de recucerire a teritoriilor ocupate ilegal, Ucraina a recucerit deja aproximativ 300 de kilometri pătraţi. Este mai mult teritoriu decât a ocupat Rusia în întreaga sa ofensivă de iarnă”, a remarcat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite