Ucraina: Lupte grele în centrul Doneţkului. Separatiştii au mai doborât un avion. Şeful Consiliului Naţional pentru Apărare a demisionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupte grele au loc astăzi în centrul oraşului Doneţk, unde forţle armate ucrainenne au intrat marţi pentru a-l elibera de separatiştii pro-ruşi. Explozii şi tiruri de armament greu se aud în tot oraşul.

UPDATE 00.40 Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko au discutat la telefon pe despre criza din Ucraina şi au evocat necesitatea reluării căutărilor la locul prăbuşirii avionului malaysian, a anunţat joi seara o purtătoare de cuvânt a Guvernului german, Christine Wirtz, potrivit AFP.

„Accentul a fost pus pe acţiunile concrete care ar putea permite susţinerea eforturilor Grupului de contact, alcătuit din reprezentanţii OSCE, Rusiei şi Ucrainei, în vederea ajungerii la o încetare a focului", a precizat Wirtz care susţine că trebuie să reînceapă căutările la locul unde s-a prăbuşit avionul malaysian.

UPDATE 19.40 Un avion de vânătoare al Forţelor aeriene ucrainene a fost doborât, joi, în estul Ucrainei, într-o zonă aflată sub controlul insurgenţilor separatişti, relatează AFP.

Avionul s-a prăbuşit pe un câmp, după ce a fost atins de o rachetă. Pilotul s-a catapultat, dar nu există informaţii despre situaţia acestuia.

Incidentul a avut loc în zona Jdanivka, situată în apropiere de locul unde pe 17 iulie a fost doborât avionul de pasageri malaysian.
 


Tiruri de artilerie se auzeau joi în jurul sediului serviciilor de securitate ucrainene din centrul oraşului Doneţk, din care separatiştii din estul Ucrainei şi-au făcut una dintre principalele lor baze, relatează jurnaliştii de la AFP.

Primăria a cerut populaţiei să nu rămână pe străzi şi să se refugieze în locuri sigure după ce un spital din centrul Doneţkului a fost atins de un obuz,  provocând moartea unei persoane şi rănirea altor două, au anunţat autorităţile sanitare regionale, citate de AFP.

O clădire rezidenţială a fost atinsă de un alt tir de obuze pe o stradă din apropiere, au precizat sursele citate.

Lupte au loc şi în jurul Luganskului, iar guvernul ucrainean a decis să suspende armistiţiul decretat în zona prăbuşirii avionului malaysian MH17, în estul Ucrainei controlat de rebeli, după ce experţii internaţionali au încetat căutarea resturilor umane la locul catastrofei, relatează AFP.

Căutarea resturilor umane la locul prăbuşirii avionului malaysian, în estul Ucrainei, a fost suspendată până la noi ordine, din raţiuni de securitate, a anunţat miercuri premierul Olandei, Mark Rutte. "Nu are niciun sens să continuăm misiunea în aceste condiţii", a declarat Mark Rutte într-o conferinţă de presă.

image

Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare din Ucraina a anunţat că, în ultimele 24 de ore, şapte militari ucraineni au fost ucişi, iar 15 au fost răniţi în zona unde se desfăşoară operaţiunea antitero. La Doneţk, un civil a murit, iar doi s-au ales cu traumatisme după ce separatiştii au deschis focul asupra unui spital. Şi la Lugansk situaţia rămâne critică.

În această noapte, în localitate au fost înregistrate confruntări. De mai bine de două săptămâni, cetăţenii nu au energie electrică şi apă. Iar începând din 3 august a fost suspendată telefonia fixă şi mobilă. Autorităţile ucrainene au mai anunţat că, în noaptea de mircuri spre joi grănicerii ucraineni au fost atacaţi cu 46 de obuziere lansate de pe teritoriul Rusiei. Totodată, Moscova a livrat separatiştilor din nou tehnică militară.

Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare afirmă că serviciile secrete ruse intenţionează să-i lichideze pe liderii unor grupări separatiste din Ucraina. Aceasta reiese dintr-o discuţie telefonică dintre insurgenţi, care a fost interceptată de instituţie.

Secretarul general al NATO. la Kiev

 Pe acest fundal, astăzi a sosit la Kiev secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru a asigura autorităţile ucrainene de susţinerea politică a Alianţei Nord-Atlantice, pe fondul intensificării temerilor privind o posibilă intervenţie a Rusiei în Ucraina.

"Mă aflu aici pentru a oferi Ucrainei şi preşedintelui Petro Poroşenko sprijinul politic al NATO", a afirmat Rasmussen într-un mesaj postat pe Twitter.

În cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Kiev, secretarul genaral al NATO a declarat că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să suplimenteze asistenţa oferită Ucrainei în contextul "agresiunii" ruse, cerând totodată Rusiei să retragă trupele de la frontierele ucrainene.

"Rusia continuă să destabilizeze Ucraina şi să ofere susţinere insurgenţilor separatişti", a declarat Rasmussen într-o conferinţă de presă organizată la Kiev.

"Prăbuşirea avionului malaysian evidenţiază consecinţele susţinerii acordate de Rusia separatiştilor", a adăugat secretarul general NATO, citat de AFP.

"Libertatea şi viitorul Ucrainei sunt atacate. Rusia continuă să susţină separatiştii", a spus Rasmussen.

Vizita lui Rasmunssen intervine în momentul în contextul preocupării exprimate de NATO privind creşterea prezenţei ruse la frontiera ucraineană.

Potrivit Alianţei Nord-Atlantice, numărul militarilor ruşi în zonă a crescut de la 12.000 la jumătatea lui iulie, la 20.000, creând astfel o "situaţie periculoasă", potrivit unei purtătoare de cuvânt a Alianţei.

NATO se teme că Rusia va utiliza "pretextul unei misiuni umanitare sau de menţinere a păcii pentru a trimite soldaţi în estul Ucrainei", a adăugat ea.

Acuzată de occidentali că înarmează separatiştii, Rusia a lansat luni manevre militare în apropiere de frontieră, implicând o sută de avioane de luptă, denunţate drept o provocare de Kiev şi Washington.

Şeful NATO a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că "agresiunea rusă" împotriva Ucrainei justifică pregătirea unor "noi planuri de apărare".

Şeful Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare din Ucraina a demisionat

Secretarul Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare din Ucraina şi-a dat demisia. Andrei Parubii a făcut acest anunţ pe pagina sa de facebook, unde a scris că nu va comenta decizia dat fiind că acum ţara sa se află în război. Demisia a fost acceptată de către preşedintele Petro Poroşenko.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite