Suedia importă anual tone de gunoi pentru a produce energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
96% din gunoiul provenit din casele suedezilor este reciclat FOTO: Shutterstock
96% din gunoiul provenit din casele suedezilor este reciclat FOTO: Shutterstock

În rândul ţărilor europene care nu ştiu ce soluţii să mai găsească pentru a scăpa de deşeuri, Suedia face notă discordantă. Ţara nordică împortă anual 800.000 de tone de gunoi, pentru că sistemul performant de recliclare îi permite să-ş transforme în combustibil.

Când vine vorba de reciclare, Suedia este incredibil de norocoasă. Doar 4% din gunoiul de uz caznic provenit din gospodăriile suedezilor ajunge la groapa de gunoi. Restul este reciclat şi folosit drept combustibil în uzinele „Waste-to-energy”, informează Public Radio International.

Arderea gunoiului în incineratoarele industriale furnizează 20% din sistemul de încălzire al Suediei, care distribuie căldură la aproximativ 250.000 de gospodării.

Performanţa este atinsă datorită impunerii prin lege a colectării selective a deşeurilor, obicei puternic înrădăcinat în cultura suedezilor.

Comparativ cu ţara nordică europeană, Statele Unite ale Americii au reciclat doar 34% din deşeurile strânse în 2010, potrivit statisticilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, citate de „Huffington Post”. Totodată, 136 de milioane de tone de gunoi, adică peste jumătate din deşeurile provenite din gospodăriile americanilor în 2010, au ajuns la gropile de gunoi. Mai mult de atât, americani aruncă aproximativ jumătate din cantitatea de mâncare cumpărată de an, valoarea totală a pierderii fiind de 165 de miliarde de dolari pe an, potrivit unui studiu recent efectuat de Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale din New York.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite