Statul european de unde tinerii fug în străinătate: Mai bine sclav afară cu 2.000 de euro decât acasă cu 300 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Magazine abandonate şi străzi în mare parte goale oferă puţine semne de viaţă într-un stat din sud-estul Europei, unde tinerii fug în număr mare sperând să găsească o viaţă mai bună în străinătate.

Macedonia de Nord a pierdut 10% din populaţie în ultimii 20 de ani. Aproximativ 600.000 de cetăţeni macedoneni locuiesc acum în străinătate, potrivit datelor Băncii Mondiale şi ale guvernului, scrie France24

Creşterea economică abisală şi lipsa investiţiilor au năruit ţara, care acum găzduieşte doar 1,8 milioane de oameni, în cei 30 de ani de independenţă.

„Dacă ai puţin peste 2,4 milioane de cetăţeni şi mai mult de un sfert au rămas, atunci trebuie să fii serios îngrijorat de ceea ce se întâmplă”, spune Apostol Simovski, directorul biroului de statistică al ţării.

Iar mulţi nu văd un viitor prea bun pentru Macedonia de Nord, care are o populaţie îmbătrânită, o natalitate în scădere, iar tot mai mulţi cetăţeni aleg calea străinătăţii. Tinerii pleacă în masă afară, sperând să găsească o viaţă mai bună în străinătate.

Situaţia economică şi lipsa investiţiilor au fost principalii factori care au dus la migraţia populaţiei. Macedonia de Nord mai are doar 1,8 milioane de oameni, după 30 de ani de independenţă.

Satele şi oraşele mici precum Valandovo, aflat la 146 de kilometri de capitala Skopje, oferă puţine locuri de muncă, forţând cei mai ambiţioşi locuitori să caute îşi caute de lucru în străinătate. Aici, magazinele sunt abandonate, iar străzile aproape pustii.

„Spiritul tinerilor a fost distrus sistematic. Entuziasmul de a lupta şi de a sta acasă s-a pierdut”, spune Pero Kostadinov, noul primar din Valandovo, în vârstă de 33 de ani.

Aici, aproape 90% din veniturile oamenilor provind din agricultură, la fel ca în cea mai mare parte din Macedonia de Nord.

„Cinci dintre prietenii mei din clasă, formată din 20 de studenţi, s-au mutat deja în străinătate împreună cu familiile lor”, a declarat Bojan Nikolov, 24 de ani, membru al consiliului municipal pentru tineret din Valandovo.

Este o imagine dură care arată cum va arăta viitorul ţării.

Rezultatele iniţiale ale celui mai recent recensământ din Macedonia de Nord, efectuat în septembrie, arată că populaţia a scăzut cu peste 200.000 din 2002 şi până acum.

De la declararea independenţei şi dizolvarea Iugoslaviei în 1991, mulţi au sperat că integrarea în Uniunea Europeană va fi salvatoare şi va Macedoniei de Nord un viitor mai luminos. Dar aderarea Macedoniei de Nord la UE a fost blocată în mod repetat, mai întâi de Grecia şi apoi de Bulgaria. Mulţi au început să se îndoiască de faptul că se va mai întâmpla vreodată, şi au început să emigreze.

Cei care au rămas au salarii lunare, în medie, de 470 de euro.

„Este mai bine să fii sclav afară cu 2.000 de euro decât acasă cu 300 de euro”, este o vorbă populară în Macedonia de Nord.

Iar situaţia valabilă aproape peste tot în Balcani.

În Albania, aproape 1,7 milioane de oameni, adică 37% din populaţie, au plecat din ţară în ultimele decenii, potrivit datelor publicate de guvern.

Sute de mii de oameni au plecat şi din Serbia, după ce războaiele din anii 1990 au lovit puternic economia. Potrivit estimărilor, până la 10.000 de medici au plecat în străinătate în ultimii 20 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite