Stareţ de la Muntele Athos, despre călugării antivaccinişti: „În jurul nostru miroase a moarte, dar ei nu o văd”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Esfigmenu de la Muntele Athos Foto Shutterstock
Mănăstirea Esfigmenu de la Muntele Athos Foto Shutterstock

Părintele Bartolomeu, stareţul Mănăstirii Esfigmenu, a condamnat fanatismul din jurul pandemiei şi al vaccinului, afirmând că problema a devenit acum una duhovnicească, nu medicală.

Recent, încă un călugăr de la Muntele Athos, părintele Pantelimon, în vârstă de 59 de ani, a murit din cauza coronavirusului. Este a noua victimă a noului coronavirus de la începutul pandemiei.

Mulţi cred că virusul s-a răspândit la Muntele Athos din cauza unora din Balcani, în special din România, care vin la Sfântul Munte cu certificate false de vaccinare. „Relatarea, aşa cum a fost difuzată, este în cea mai mare parte adevărată. Într-adevăr, există voci ale negaţioniştilor la Sfântul Munte care îi induc în eroare pe călugări şi lumea. Aceste voci sunt izolate”, a spus stareţul Mănăstirii Esfigmenu, Bartolomeu. 

El a condamnat fanatismul drept „un spirit contrar creştinismului”. „Nu e posibil ca atunci când unii au un anumit mod de exprimare să întineze lupta celorlalţi. Domină un fanatism în rândul unor oameni care arată că problema nu este doar una medicală, ci a devenit una duhovnicească. Acest fanatism, această furie, aceste blesteme denotă fanatism, un spirit total contrar creştinismului. În jurul nostru miroase a moarte, dar ei nu o văd, nu vor să o vadă şi induc şi lumea în eroare”, a completat călugărul. Potrivit acestuia, s-au vaccinat patru sau cinci mănăstiri, dar numărul călugărilor care au făcut boala a fost mare. Potrivit unor informaţii, în acest moment sunt 50 de cazuri de COVID la Sfântul Munte. Sâmbătă, 30 octombrie, Muntele Athos figura pe primul loc la nivelul Greciei, ca regiunea cu cele mai multe cazuri în raport cu populaţia, având înregistrate 8 cazuri, ceea ce ar echivala cu 441,74 de cazuri la 100.000 de locuitori.

În luna septembrie, stareţul arhim. Atanasie Prodromitul, de pe Muntele Athos, spunea că informaţia care a apărut în presa din România despre focarul de COVID-19 este una falsă.

„Am aflat cu îngrijorare că în presa din România circulă informaţii despre îmbolnăvirea în masă a călugărilor nevaccinaţi de pe Sfântul Munte, iar ca urmare pelerinii din ţară şi nu numai, ne contactează îngrijoraţi, iar unii îşi anulează pelerinajele către Sfântul Munte din acest motiv. Ţinem să-i liniştim şi să le mulţumim pentru grija pe care ne-o poartă, însă această şite este una falsă.

Ştirea a fost preluată de pe un site vaccinist din Grecia, preluat de un altul de limbă engleză. Toţi monahii români cu care ne-am consultat dar şi cei de alte naţionalităţi au afirmat că NIMENI nu este bolnav de Covid 19, nimeni nu se află la terapie intensivă şi nimeni nu a decedat“, scria stareţul arhim. Atanasie Prodromitul.  

Potrivit greekcitytimes.com, mai mult de o mie de cazuri de Covid-19 au fost înregistrate în rândul călugărilor de pe Muntele Athos, iar opt dintre ai au murit.

Conform unui raport, a fost înregistrată o creştere importantă a numărului de infecţii în mănăstirile din Grecia, cu mii de cazuri între călugări şi mai multe zeci dintre ei fiind internaţi în unităţile de terapie intensivă.

Pe aceeaşi temă:

Călătorie rituală în Olimpul ortodoxiei, enigmaticul Munte Athos: „Care femeie e mai vrednică decât Fecioara să meargă“

De ce n-a călcat nicio femeie pe Muntele Athos din secolul al XV-lea. „Călugării ar opri şi zburătoarele de parte femeiască“

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite